ASRock toont Radeon RX 570 op Mini-ITX-formaat

ASRock toonde vorig jaar op Computex een wel erg opmerkelijke grafische 'kaart': een RX 570 op het mini-itx-formaat. Het lijkt erop dat het bedrijf dit concept doorzet, want dit jaar heeft het op de CES ook een 'grafisch moederbord' getoond met dezelfde gpu.

Deze keer hebben we hem ook in het echt kunnen zien. Waarschijnlijk is er weinig aan dit specifieke bordje veranderd, hoewel een aantal features die we op ASRocks teaser van vorig jaar zagen afwezig lijken te zijn. Wat we wel zien, is een drietal usb-poorten en twee Thunderbolt 3-aansluitingen. Verder zijn er zes chokes aanwezig voor de grafische chip, vermoedelijk heeft de vrm voor de gpu dus zes fasen.

Het gaat nog om een prototype uit een vroeg stadium, volgens de fabrikant zal een tweede versie ook voorzien zijn van een (mogelijk uitgebreidere) usb-hub, audio-aansluitingen en een netwerkverbinding. Er bestaan de nodige barebone all-in-one-pc's: monitoren waar via thin-mini-itx een pc in geplaatst kan worden. Door dit bordje kan zo'n monitor voorzien worden van een externe GPU, die dan weer aangesloten kan worden op een laptop. Zo heb je een snellere externe grafische kaart, zonder dat je je ziel moet verkopen om een snellere laptop of een externe videokaartbehuizing aan te kunnen schaffen. Het is vooralsnog een concept, het is nog onduidelijk of, hoe en wanneer het op de markt komt.