Dit is 'm, Intels eerste losse videokaart in jaren

Gisteren kregen we op CES de mogelijkheid om Intels eerste - of eigenlijk tweede - losse videokaart op de foto te zetten. Maar: juich niet te vroeg, want de kaart op onderstaande foto zal nooit in de winkel komen te liggen.

Intel werkte de afgelopen jaren aan een nieuwe architectuur voor videokaarten, die moet schalen van geïntegreerde gpu's voor processors tot aan superkrachtige varianten voor in datacenters. Een van de vele mensen die werkt aan het project is Raja Koduri, de voormalige topman van AMD's Radeon-afdeling. Intel heeft er geen geheim van gemaakt dat de nieuwe architectuur, die luistert naar de naam Xe, ook gebruikt zal worden voor losse gpu's, die geschikt voor gaming moeten zijn. De processorfabrikant is vastbesloten om de strijd met AMD en Nvidia aan te gaan en daarmee dus de markt voor pc gpu's te vergroten van twee naar drie spelers.

Tiger Lake & DG1

Eerder deze week kregen we tijdens de Intel persconferentie de Xe architectuur voor het eerst werkend te zien. In twee vormen zelfs: de gpu in Intels volgende generatie zuinige laptopprocessors (codenaam Tiger Lake) is gebaseerd op de nieuwe architectuur, maar men toonde ook een live demo van de eerste losse gpu met codenaam DG1 (discrete graphics one). Die DG1 chip is overigens geen extreem grote gpu die het in het high-end segment moet gaan opnemen tegen de snelste GeForce of Radeon producten, maar juist een model voor het lage/midden segment die (primair) gebruikt kan worden in laptops. Zowel Tiger Lake als de DG1 moeten later dit jaar op de markt komen. Onze voorspelling voor Tiger Lake is dat de introductie eind van de zomer op de IFA-beurs gaat plaatsvinden.

Bij een nieuwe architectuur is het natuurlijk van belang dat gamedevelopers en andere softwareontwikkelaars hun titels goed en tijdig kunnen optimaliseren. En daar komt de kaart op de foto om de hoek kijken. Intel spreekt zelf over een software enablement vehicle. De kaart is volgens Intel inmiddels verstuurd naar alle belangrijke ontwikkelaars zodat zij nu al met de architectuur aan de slag kunnen.

Of DG1 als losse videokaart op de markt gaat komen wil Intel noch bevestigen noch ontkennen. De getoonde kaart, hoewel ontworpen als product dat zo in een doos verkocht zou kunnen worden, komt in ieder geval uitdrukkelijk niet op de markt. De kaart werd ons wel werkend gedemonstreerd: tijdens de demo zagen we een moderne game in 1080p resolution op lage settings met ongeveer 30 fps. Uiteraard met de bekende disclaimers: early silicon and early drivers. Laat duidelijk zijn: dat is qua prestaties allesbehalve wereldschokkend. Je moet je dan ook wellicht nogmaals realiseren dat de DG1 geen chip is die bedoeld is voor bijvoorbeeld snelle gaminglaptops . Maar: de Xe architectuur zou volgens Intel dus wel schaalbaar zijn voor high-end kaarten, en dus ook voor high-end op gamers gerichte videokaarten.

Al met al is het belangrijkste nieuws dat producten op de Xe architectuur er nu daadwerkelijk aan lijken te komen. AMD en Nvidia hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken: de markt voor gamers die hoge prestaties willen lijkt in 2020 nog veilig. Als Intel de ontwikkelingen in rap tempo doorzet, kan het zomaar zijn dat gamers over een tijdje echt de keuze hebben tussen GeForce, Radeon én een derde aanbieder.