nieuwe Lenovo ThinkPad-laptops hebben Intel Athena-certificaat

Lenovo heeft voordat de tsunami van nieuws van de Consumer Electronics Show begint vlug een aantal nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder een nieuwe monitor met mini-led-backlighting en een all-in-one-pc met Comet Lake-cpu's. Er komen ook twee nieuwe ThinkPad-laptops, waarvan we nu de specificaties hebben ontvangen. Beide hebben ze als één van de eerste laptops een certificaat voor Intels Athena-programma.

De ThinkPad X1 Carbon Gen 8 is voorzien van de nieuwe Comet Lake-U-chips met tot 6 cores. Daar zit tot 16 GB ddr3 aan vast, in combinatie met een nvme-ssd van maximaal 2 TB. De accuduur moet voldoen aan het Athena-certificaat en kan daarom minimaal 9 uur mee op een volle accu. Volgens Lenovo kan de accu van 51 mAh tot 18,5 uur mee. Deze kan via een usb-c-snellader van 65 watt opgeladen worden.

Er komen vijf opties voor het ips-display van 14-inch in dit clamshell-model. De voordeligste optie heeft een full hd-resolutie en een maximale helderheid van 400 nits, al dan niet met touch. Dit kan opgeschaald worden tot een 4K-exemplaar die tot 500 nits gaat met 10-bit kleur. Verder heeft hij wifi 6, 4G- en Bluetooth 5.0-mogelijkheden. Met de twee Thunderbolt 3-verbindingen, twee usb 3.2 type-a-poorten, een hdmi 1.4-poort en een 3,5mm-combojack moet je apparaten fysiek kunnen verbinden. Nfc en een verlicht toetsenbord zijn ook aanwezig.

De ThinkPad X1 Yoga is de omklapbare versie. Hier zitten ook 'tot tiende generatie Core U-processors' in, hoewel hier niet bij vermeld wordt dat 6 cores ook een optie is. Hij heeft dezelfde geheugencapaciteiten als de Carbon-versie. Ook de accu is met 51 wattuur net zo groot, de accuduur is met 18,3 uur marginaal korter. Het vergelijkbare display van 14-inch krijgt dezelfde opties als de niet omvouwbare Carbon. De Yoga zal logischerwijs standaard voorzien zijn van een touchscreen, een stylus wordt ook meegeleverd. Ook bij dit model is er een optie voor een versie met 'PrivacyGuard', Lenovo's variant van het privacyscherm. Daarmee kun je alléén goed zien wat er op het display staat als je er recht voor zit, als je de functie aanzet.

De laptops moeten ergens in 2020 beschikbaar komen, de Carbon van de achtste generatie zal dan een vanafprijs van 1.500 dollar krijgen. Het instapmodel in de Yoga-serie krijgt een minimaal prijskaartje van 1.600 dollar.