Intel Alder Lake-processors hebben langwerpige vorm en socket LGA 1700

Twee bekende lekkers, Momomo_US en Komachi_Ensaka, hebben een Tweet geplaatst waarin ze 'zeggen' dat toekomstige Intel Alder Lake processors op 10 nm een langwerpige vorm krijgen, in plaats van het huidige vierkante model. Ook wordt er over een mogelijke socket LGA 1700 gesproken. Het huidige socket LGA 1151 zal naar verwachting opgevolgd worden door socket LGA 1200.

De socketwijziging naar 1200 pinnen wordt verwacht met de lancering van Comet Lake, die wordt opgevolgd door Ice Lake en Tiger Lake en vervolgens door Alder Lake met mogelijk socket LGA 1700. Fabrikanten van cpu-koelers zullen naar verwachting nieuwe brackets moeten ontwerpen om mee te komen met de verandering naar de socket met 1700 pinnen en de mogelijk andere vorm van de cpu.

Huidige 10nm-ontwerpen draaien op de Sunny Cove-architectuur, die naar verwachting wordt opgevolgd door Willow Cove en vervolgens Golden Cove - als mogelijke basis voor Alder Lake. Mogelijk zou het afscheid van ddr4 geheugen en pci-express 3.0 de wijzigingen noodzakelijk maken. Zowel ddr5 als pci-express 4.0 (en 5.0) komen er namelijk aan, waardoor de Intel DMI-link tussen de cpu en pch naar verwachting meer bandbreedte nodig zal hebben in de toekomst. Ter vergelijking, socket LGA 2066 voor hedt-processors heeft nog steeds een hoger aantal pinnen dan de (mogelijke) socket LGA 1700.