Samsung gaat AI-chip van Baidu met 260 TOPS en HBM 2 produceren

Samsung heeft bekendgemaakt dat het een door Baidu ontworpen chip gaat produceren op zijn 14nm-node en een 2,5D-packaging met een interposer ervoor gebruikt. Het gaat om een accellerator voor AI-toepassingen, die de Chinese zoekgigant Kunlun noemt.

Hij moet 260 trillion operations per second (tops) kunnen verwerken en daarbij tot 150 watt verbruiken. Opvallend genoeg is dit meer dan wat in eerste instantie de bedoeling was, bij de introductie van de chip schatte Baidu dat het verbruik 100 watt zou bedragen. De interposer is nodig vanwege het hbm 2-geheugen. Er zijn twee stacks geïntegreerd met een geheugenbrandbreedte van 512 GB per seconde. De massaproductie moet begin 2020 beginnen.

Hij kan gebruikt worden voor deep learning, en voor andere zaken waar kunstmatige intelligentie voor benodigd is, zoals spraakherkenning, het ordenen van zoekresultaten en voor autonome robots. Opvallend is het relatief hoge aantal tops, aangezien veel Chinese producten relatief gezien nog enigszins achterlopen op de westerse concurrentie. De onlangs aangekondigde Orin-chip van Nvidia heeft nog maar een kleine voorsprong, deze chip biedt namelijk 200 tops bij waarschijnlijk een verbruik van ongeveer 60 of 70 watt. Daardoor zal China sneller onafhankelijker van westerse technologieën worden.