AMD laat Navi 14-chips voor RX 5500 XT's maken bij Samsung in plaats van bij TSMC

Volgens Fudzilla's bronnen laat AMD de chips die in zijn RX 5500 XT-videokaarten terechtkomen maken bij Samsung, in plaats van TSMC. Deze Taiwanese chipfoundry is voor AMD's meeste producten de fabrikant, de overgang naar het Koreaanse Samsung is dus enigszins opvallend.

Eerder wist Digitimes al te vertellen dat TSMC volgens klanten moeite zou hebben om aan de enorme vraag te voldoen, waardoor het de production lead time zou hebben verlengd. Niet veel later wist TSMC echter tijdens een presentatie van AMD investeerders weer enigszins gerust te stellen, door te verklaren dat het opvoeren van de productie nog nooit zo hard is gegaan als bij 7 nanometer, wat in ieder geval bewijst dat het bedrijf snel genoeg kan opschalen om mogelijke productietekorten op te vangen.

Toch is de vraag naar plek in de Taiwanese fabs erg groot, niet alleen AMD is een grote klant van TSMC. Andere grote namen zijn Apple, Huawei, Nvidia, Mediatek en Qualcomm. Het zou dus kunnen dat hierdoor de vraag naar de chips toch te groot is om nóg een nieuw product door TSMC te laten maken. Het is niet duidelijk of alle chips in de 5500-kaarten door Samsung worden gemaakt, als dit nieuws inderdaad klopt.

Op de Navi 14-gpu in deze kaarten zijn 24 compute units aanwezig, waarvan er in de RX 5500 XT's 22 actief zijn. In Apple's MacBook Pro 16 zit ook een Navi 14-chip, maar deze chip kan alle 24 cu's gebruiken.