Lexar toont M.2 PCIe 4.0-SSD met leessnelheden tot 7 GB/s

Lexar heeft op een evenement in China een aantal nieuwe geheugenproducten laten zien. Met name interessant is een nieuwe m.2-ssd, vooralsnog een prototype zonder naam.

Deze ssd maakt gebruik van de pcie 4.0-interface met een x4-connector, en scoorde het volgens IOMeter op de conferentie een flinke 7 GB per seconde in leestaken. Lexar denkt dat dit de uiteindelijke snelheden van het product zullen zijn. Volgens een CrystalDiskMark-screenshot deed het ding het ook goed met een sequentiële leesscore van 6.224 MB/s in een tweede test. Sequentieel schijven deed het op 4.246,4 MB per seconde. Daarmee moet het volgens onze testen sneller zijn dan welke andere nvme-ssd met de m.2-formfactor dan ook.

Hij zal te koop zijn in formaten van 512 GB, 1 TB en 2 TB. Op het plakje zitten tlc-nandchips met 96 lagen, waarschijnlijk van Toshiba Memory. Dat bedrijf staat nu bekend als Kioxia. Welke controller er gebruikt wordt is nog niet duidelijk, wel weten we dat deze gefabriceerd wordt op 12 nanometer door een fabrikant die geen Marvell in de bedrijfsnaam heeft en ook geen grote naam in deze industrie is.