Motorola Moto G8 Plus review: snelle opvolger met goede accuduur

De Motorola Moto G8 Plus volgt na slechts negen maanden de Moto G7 Plus op en dus is de vraag wat er in die korte tijd is verbeterd. In deze uitgebreide review vertellen we je er alles over.

Dit is de Motorola Moto G8 Plus review

In oktober werd plots de Motorola Moto G8 Plus aangekondigd, slechts negen maanden nadat de Moto G7-serie in Nederland verscheen. In tegenstelling tot de G7-serie, die uit vier toestellen bestaat, is op dit moment alleen de G8 Plus beschikbaar, en dus geen normale G8 of Power- en Play-model.

De Moto G8 Plus is met een adviesprijs van 269 euro bij de release een paar tientjes goedkoper dan zijn voorganger, maar desondanks op een aantal punten verbeterd. Er worden geen enorme stappen vooruit gezet en als je een Moto G7 Plus hebt is er niet per se een reden om te upgraden, toch is de G8 Plus opnieuw een goede budgetsmartphone.

Fraai design en plastic behuizing

Het design van de Moto G8 Plus lijkt op dat van zijn voorganger, wel zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo zijn de camera’s niet meer te vinden in een ronde module, maar zitten ze aan de linkerkant verticaal van elkaar. Ook heeft de G8 Plus een achterkant met een ‘gradient’ kleur. Vooral bij ons blauwe reviewmodel ziet dat er erg fraai uit. De kleur gaat geleidelijk over van zwart naar donkerblauw en paars.

De behuizing van de G8 Plus is van plastic en hoewel dat misschien goedkoop klinkt, voelt de smartphone stevig en luxe aan. Wel is het jammer dat de telefoon erg gevoelig voor vingerafdrukken en vetvlekken is, al levert Motorola gelukkig een doorzichtig hoesje mee, dat tevens beschermt tegen krasjes.

Met afmetingen van 158,4 bij 75,8 bij 9,1 millimeter is de G8 Plus ongeveer even lang en breed als de G7 Plus, maar wel iets dikker. Ook is het toestel met 188 gram iets zwaarder, wat wordt veroorzaakt door de forse grotere accu (waarover later meer).

Aan de rechter zijkant zitten alle knoppen, aan de onderkant de usb-c-poort en er is aan de bovenkant plek voor de koptelefoonaansluiting. De Moto G8 Plus is – zoals je zou verwachten van een Android-telefoon in deze prijsklasse – niet waterdicht, maar het toestel heeft wel een waterafstotende coating. Hierdoor is het niet meteen een probleem als je de G8 Plus in de regen gebruikt of wat water over de telefoon knoeit.

Prima scherm met kleine notch

Het scherm van de Moto G8 Plus is met 6,3 inch een fractie groter dan dat van de G7 Plus (6,2 inch). De resolutie bedraagt 2280 bij 1080 pixels en dat zorgt voor scherpe beelden. Het ips-lcd-scherm kan niet enorm helder, maar het is fel genoeg om bij veel zonlicht het display af te lezen.

De randen rondom het scherm zijn bij de Moto G8 Plus ietsjes dunner dan bij zijn voorganger en daardoor bestaat ruim 80 procent van de voorkant uit display. Echt randloos is de G8 Plus echter zeker niet: de randen zie je alsnog duidelijk en vooral aan de onderkant zit een dikke zwarte balk. Dit is echter niet storend en ook van de kleine notch bovenin heb je waarschijnlijk weinig last.

De inkeping is bij de Moto G8 Plus een stuk kleiner dan bij de G7 Plus, omdat ‘ie vooral iets minder diep is. Daardoor neemt hij nauwelijks ruimte in beslag en tijdens dagelijks gebruik merk je het kleine hapje uit het scherm bijna nooit.

Hardware zorgt voor vlotte prestaties

Zoals je zou verwachten, heeft Motorola de G8 Plus van snellere hardware voorzien. De smartphone wordt aangedreven door de Snapdragon 665-chip, met 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagruimte. Die Snapdragon 665 zit overigens ook in de Xiaomi Mi A3.

Dit is gangbaar in deze prijsklasse en de prestaties zijn dan ook prima, al zijn de verschillen met de Moto G7 Plus niet groot. De nieuwe processor is iets sneller dan de Snapdragon 636-chip van de G7 Plus, maar als je beide toestellen naast elkaar legt, ga je het verschil niet direct merken.

Vrijwel alle apps starten echter vlot op en draaien vloeiend, en je ziet alleen kleine haperingen als je flink gaat multitasken en snel tussen apps schakelt. Dit is echter normaal voor een smartphone in deze prijsklasse en als je graag een spelletje speelt, dan kun je alsnog goed uit de voeten met de Moto G8 Plus.

Verder is de Motorola Moto G8 Plus een behoorlijk complete smartphone. Het toestel heeft ondersteuning voor een micro-sd-geheugenkaartje, bluetooth 5.0 en beschikt tevens over stereospeakers, die lekker luid klinken. Ook fijn is de fysieke vingerafdrukscanner achterop; anno 2019 misschien een beetje ouderwets, maar hij werkt uitstekend.

Oude software en matig updatebeleid

Net als voorgaande Moto G-telefoons draait de G8 Plus op een vrijwel kale versie van Android. Helaas gaat het wel om Android 9.0 (Pie) en niet het nieuwe Android 10. Dat is jammer, vooral omdat het updatebeleid van Motorola best matig is.

Het bedrijf brengt voor Moto G-toestellen vaak maar één grote Android-upgrade uit, wat zou betekenen dat de Moto G8 Plus straks wordt bijgewerkt naar (het al maanden beschikbare) Android 10, en het daarna klaar is voor de smartphone. Dat zou ook betekenen dat je volgend jaar kunt fluiten naar een Android 11-upgrade.

Motorola brengt verder wel langere tijd beveiligingspatches uit, maar het specifieke updatebeleid voor de G8 Plus is onduidelijk. Android Planet heeft hier navraag bij Motorola hierover, maar nog geen reactie ontvangen. Overigens draait de Moto G8 Plus nog op de Android-beveiligingsupdate van september 2019, die ook alweer maanden oud is.

De software van Motorola is desondanks fijn in gebruik en dat komt doordat alles dicht bij stock-Android ligt. In de Moto-app staan alle extra functies, zoals een 1-knopsbediening, de optie om de zaklamp te activeren door kort met het toestel te schudden en de mogelijkheid om de niet storen-functie in te schakelen als je de telefoon met het scherm naar beneden op tafel legt.

Camera is niet geweldig

Als je naar de achterkant van de Moto G8 Plus kijkt, dan lijkt het alsof er een hele rits aan camera’s aanwezig is, maar dat is niet helemaal het geval. Het toestel heeft een primaire camera van 48 megapixel, dieptesensor van 5 megapixel en heuse ‘actiecamera’ van 16 megapixel. Daaronder zit een sensor voor laser autofocus en de led-flitser.

Het meest opvallende aan de camera-opstelling van de Moto G8 Plus is de actiecamera, die ook op de One Action zit. Motorola heeft deze camera een kwartslag gedraaid, waardoor je de smartphone normaal (verticaal) kunt vasthouden maar video’s wel horizontaal worden opgenomen. Dat is handig, maar het probleem is dat je geen foto’s kunt maken met de actiecamera.

De lens heeft een hoek van 117 graden en is daarmee geschikt voor groothoekfoto’s en dat kan dus niet. Daardoor is de actiecamera vrijwel nutteloos als je weinig video’s maakt met je smartphone. De video’s die de Moto G8 Plus maakt, zijn bovendien niet van geweldige kwaliteit en bevatten in het donker veel ruis. De beeldstabilisatie is dan weer wel prima.

De primaire camera van 48 megapixel doet zijn camera een stuk beter, maar verwacht geen wonderen. De Moto G8 Plus voegt pixels samen om tot een mooiere, 12 megapixel-foto te komen en kiekjes zien er dan ook goed uit. Vooral overdag presteert de G8 Plus prima, al is het dynamisch bereik niet geweldig. Hierdoor oogt de lucht bijvoorbeeld soms opgeblazen en zijn kleuren niet helemaal realistisch.

Net als bij de Motorola One Vision zit in de camera-app een nachtmodus, en die komt goed van pas bij situaties bij minder licht. Natuurlijk maakt de Moto G8 Plus niet zulke goede foto’s in het donker als de veel duurdere Google Pixel 4 XL of Huawei P30 Pro, maar ze zijn zeker niet slecht. Ook de portretfoto’s van de Moto G8 Plus zien er redelijk goed uit.

Accuduur als grootste verbetering

De belangrijkste verbetering van de Moto G8 Plus hebben we voor het laatst bewaard: de accuduur. De G8 Plus heeft een 4000 mAh-accu en dat is een flink verschil met de 3000 mAh-batterij van zijn voorganger. De Moto G7 Plus ging ondanks zijn krappe accu wel een dag mee, maar de accuduur was verre van geweldig.

De Moto G8 Plus heeft een veel langere adem en in de praktijk betekent dit dat je ook bij intensief gebruik zonder problemen het einde van de dag haalt. Bij normaal gebruik ging de accuduur tijdens onze testperiode zo’n anderhalve dag mee. Als je het rustiger aan doet, is twee dagen zonder opladen zeker mogelijk.

Hoewel de accuduur dus flink is verbeterd, ontbreekt de fijnste feature van de Moto G7 Plus bij zijn opvolger. De G7 Plus had een 27 Watt-oplader en laadde daarmee ontzettend snel op (van 0 naar 100 procent in minder dan een uur).

Zijn opvolger wordt geleverd met een 15 Watt-oplader en daardoor duurt het opladen veel langer, ook omdat de accu groter is. De batterij helemaal bijvullen neemt meer dan twee uur in beslag. Na een halfuur laden zit de accu voor 30 tot 40 procent vol en na een uur zit je op zo’n 70 procent. Dit is zeker niet slecht, maar snel willen we het ook niet noemen.