OPPO A9 (2020) review: sterke budgettelefoon met giga-accu

De OPPO A9 is een nieuwe budgettelefoon van het merk. Hij heeft vier camera's op de achterkant waaronder een 48 MP exemplaar. Heeft OPPO met deze telefoon een sterke budgettelefoon gemaakt of zijn er ook zwakheden?

OPPO A9 (2020)

Het Chinese OPPO is vooral bekend van zijn toestellen in de hogere middenklasse, zoals de Reno 2 (499 euro), en ook omdat het samen met de P30 Pro van Huawei als eerste een telecamera in periscoopvorm en 5x optische zoom wist te gebruiken in zijn OPPO Reno 10x Zoom (699 euro)-vlaggenschip. Toch maakt OPPO ook budgettelefoons met de A9 (2020) (249 euro) en A5 (2020) (199 euro), en voor weinig geld kan vooral de A9 mooie specificaties laten zien. 

Loes, een tester van ons AW Beta Team, is een handbalcoach met tegelijk een grote passie voor telefoons. Zij gebruikt momenteel het Xperia XZ1 Compact-vlaggenschip van Sony, maar ze keer ernaar uit om met een telefoon met groter scherm aan de slag te gaan. De A9 (2020) met zijn 6,5 inch formaat was dus een gedroomde testkandidaat. Was deze telefoon voor Loes werkelijk een droom of eerder een nachtmerrie? Je leest hier haar uitgebreide bevindingen.

Behuizing

Wat Loes als eerste opvalt bij deze telefoon is het grote formaat van deze 6,5 inch telefoon, en de opvallende kleuren van de behuizing die gemaakt is van polycarbonaat. Ze is erg te spreken over het uiterlijk van deze telefoon gezien de prijsklasse, en ook de vingerafdrukscanner aan de achterkant beschouwt Loes als een verrassend voordeel. "Deze locatie is in de meeste gevallen praktisch wanneer je het toestel oppakt. Hij ontgrendelt het toestel ook razendsnel."

De telefoon komt ook met een usb-c-poort in plaats van het verouderde micro-usb, maar de telefoon heeft nog wel een 3,5 mm audiojack onderaan. "Ook de speaker bevindt zich aan de onderkant van het toestel", merkt Loes op. "Er komt een prachtgeluid uit, maar de plaats van de luidspreker is in bepaalde situaties, bijvoorbeeld tijdens het gamen, niet praktisch. Je hand gaat namelijk bij het horizontaal bedienen van het scherm voor de speaker waardoor je hem ongewild bedekt", legt ze uit.

Scherm

Om de prijs van dit budgettoestel te drukken koos OPPO voor een HD-paneel met scherminkeping. Het 6,5 inch scherm heeft een resolutie van 1600 bij 720 pixels. Onze tester meldt dat het LCD-paneel helder genoeg is om ook in sterker zonlicht goed leesbaar te zijn, en ook de kleuren prijst Loes aan.

Over de manier waarop de software reageert op de aanwezigheid van een scherminkeping is ze minder enthousiast. "Meldingen worden door de scherminkeping niet allemaal weergegeven waardoor je ze soms mist", zegt Loes.

Ze merkte verder op dat een groot schermpaneel, ook in combinatie met het lage prijskaartje een meerwaarde is. "De beeldgrootte is heerlijk voor het kijken van YouTube-filmpjes en Netflix-series, en ondanks een hoge helderheid kan je met de dankzij de grote accucapaciteit lekker lang kijken." Door de HD-resolutie is het scherm ook zuiniger.

Prestaties

De OPPO A9 (2020) komt met de Snapdragon 665 van Qualcomm die bedoeld is voor budgettelefoons. OPPO leverde naast die chipset een genereuze 4 GB aan RAM en 128 GB opslag. Hoewel de chipset zeker niet de krachtigste in zijn soort is, levert hij genoeg kracht om de meeste apps vlot te laten draaien, en door de 4 GB aan RAM worden app-processen niet de hele tijd door afgebroken als je wil multi-tasken. "Meerdere apps op de achtergrond leveren dus geen probleem op", vat Loes samen.

Ze ging ook aan de slag met de games Minecraft: Pocket Edition en Asfhalt 9, en vooral over de prestaties van die laatste game was onze AW Beta-tester onder de indruk. "Ik ben misschien geen die-hard-gamer, maar er waren geen zichtbare framedrops te zien tijdens het spelen", stelt Loes vast.

Accuduur

Een van de speerpunten van deze telefoon is zijn indrukwekkende accu van 5000 mAh die in combinatie met het HD-paneel prima werk levert, zoals Loes al opmerkte. "Ik gebruik mijn telefoon intensief", zegt Loes duidelijk. "Ik ben meerdere uren per dag aan het appen, mailtjes beantwoorden en documenten aan het bijwerken. In de avond komt daar nog vaak YouTube, Netflix of een spel bij, zoals Minecraft. Aan het einde van de dag heb ik nog zo’n 30 tot 40 procent aan accupercentage over, en da's erg prettig. In stand-by wordt er ook heer weinig batterijlading gebruikt", vertelt ze.

Toch kon Loes wel een negatief punt opmerken, want de A9 (2020) heeft geen snellader. "Ik merkte al snel dat de meegeleverde lader niet snel oplaadt. Hij heeft flink wat tijd nodig om tot een volledige lading te komen", stelt ze vast. Het ontbreken van snelladen is in deze prijsklasse geen groot probleem.

Camera

Als hoofdcamera koos OPPO voor een 48 MP hoofdsensor, die met een f/1.8-diafragma-opening komt. Naast die hoofdrolspeler introduceert het bedrijf op zijn budgettelefoon een 8 MP groothoekcamera en twee 2 MP camera's die voor onscherpte zorgen voor het bokeh-effect. Aan de voorkant zit als laatste een 16 Mp selfiecamera.

"De foto's en kleuren zien er mooi uit in goede lichtomstandigheden en ook de selfiecamera maakt mooie foto's", vindt Loes. "Daarnaast doet de groothoeklens wat hij belooft, en ook in een kleine ruimte kan je op die manier veel op de foto zetten. De foto krijgt ook geen onrealistische vervormingen in deze camerastand."

Zoals we ook verwachten van een budgettoestel neemt ruis ietwat de bovenhand in nachtfoto's, en Loes beschouwt dat dan ook niet als een storende factor bij deze telefoon. Ze is al bij als best tevreden over de cameraprestaties in omstandigheden.

Hieronder zie je respectievelijk twee foto's die genomen zijn met de hoofdcamera, een met de groothoekcamera en één nacht foto.

Software

OPPO's softwareschil ColorOS 6.1 zagen we voor het eerst bij de Reno 2 van OPPO, en Loes geeft aan dat de softwareschil van OPPO vlot werkt op de telefoon. ColorOS is wel ver verwijderd van een kale Android-ervaring, en sommige functies en instellingen werken anders dan in de meeste andere Android-schillen. 

Niet alle functies van ColorOS werken even goed in de ogen van Loes. "ColorOs heeft een fris uiterlijk met vierkante pictogrammen, en de slimme assistent zorgt voor een tabblad aan de linkerkant dat doet denken aan de 'Shelf' van OnePlus. Het omvat een stappenteller, kalender, planning, favoriete contacten en het weer. Hoewel ze mooi is vormgegeven, schakelde ik deze optie liever uit", dat zegt onze tester. 

Verder stootte Loes tegen dubbele apps aan, namelijk apps van zowel Google als OPPO. "ColorOs heeft naar mijn gevoel ook een te strenge batterijbesparende modus waarbij het soms zoeken was naar de plaats in de instellingen waar je die functionaliteit kan beperken." Ze was naar eigen zeggen wel erg tevreden van 'Game Space', dat is een app van OPPO waarmee je de instellingen van je telefoon kan aanpassen aan de spellen die je speelt. 

Conclusie

"Ik ben echt onder de indruk van deze telefoon", legt Loes uit. "Het heldere scherm, de mooie cameraprestaties, het mooie uiterlijk van de telefoon en het vlotte ColorOS maken dat dit toestel een mooie keuze is in deze prijsklasse. Als ik voor een grotere telefoon zou gaan, zou deze telefoon absoluut overwegen", besluit ze.

Volgens Loes is de veelzijdigheid van dit budgettoestel een grote troef, en ze verwijst naar het scherm, de camera en de accuduur. "Voor bijvoorbeeld ouders met veel activiteiten is dit toestel een slimme zet", legt ze uit. "Filmpjes kijken, administratie bijwerken of mooie foto's maken, het kan allemaal en aan het einde van de dag heb je nog voldoende batterijcapaciteit over. Wie naar zo'n veelzijdige telefoon op zoek is, kan deze telefoon zeker overwegen", aldus Loes.