Honor 9X review: een pop-up camera en veel telefoon voor weinig geld

De Honor 9X is een budgettoestel met een groot, randloos scherm en een pop-up camera. Hij komt ook met drie camera's op de achterkant voor een zachte prijs. Onze AW Beta Testers Mathieu, Gerrit Jan, Sandra en Jasper konden de telefoon testen.

Honor 9X 

De Honor 9X pakt uit met een aantal opmerkelijke kenmerken voor een eerder laag budget. De telefoon verscheen voor 299 euro op de markt, maar je vindt hem nu voor ongeveer 229 euro. De telefoon bevindt zich met die prijsklasse in een lager segment dan de Honor 20- en View 20-vlaggenschepen, maar hij pakt wel uit met een pop-up-camera, een randloos scherm en een opstelling van drie camera's achterop.

Onze AW Beta Team-testers konden enkele weken lang met de Honor 9X op zak lopen, waardoor ze het toestel door en door kennen. Je leest hun volledige reviews in dit forumbericht. Daar leer je onze testers in een keer ook beter kennen, en zo leer je op welke manier ze naar telefoons kijken.

Behuizing

De Honor 9X is gemaakt van glas op zowel de voor- als achterkant. Hij heeft een groot 6,59 inch scherm. 
"Het is een fors toestel, wat voordelen met zich meebrengt zoals het grote scherm, maar het brengt ook nadelen", merkt Mathieu op. "Vanwege de grootte ligt het toestel bijvoorbeeld ook minder lekker in de hand." Hij geeft ook aan dat de vingerafdrukscanner iets te hoog zit.

Niet alle testers zijn het daarmee eens, want Sandra en Gerrit Jan zijn meer tevreden over het formaat en de positie van de vingerafdrukscanner die op de achterkant zit. "De vingerafdruk scanner op de achterkant zit voor mijn grotere handen op de juiste plek en hij reageert super snel", merkt Gerrit Jan op.

"De smartphone voelt goed in de hand", vindt Sandra. "Er wordt een schiliconenhoesje bij het toestel geleverd, wat je bij veel telefoons als extra moet kopen. Hij is wel glad dus zonder die case zou hij veel gemakkelijker uit je hand kunnen glippen", beweert ze. Sandra merkt ook op dat de telefoon groter is dan haar Samsung Galaxy S10 Plus.

Jasper is ook tevreden met de vormgeving van het toestel. "Omdat het scherm vrijwel de gehele voorkant inneemt, geeft dat een premium uitstraling aan de telefoon, hoewel die zeker geen premium prijskaartje heeft", merkt hij op. De telefoon heeft een usb-c-poort en een 3,5 mm audio-aansluiting aan de onderkant. Jasper is ook tevreden over de bouwkwaliteit van de pop-up camera die een betrouwbare indruk geeft.

Scherm

Het randloze 6,59 inch LCD-scherm heeft een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Mathieu merkt enkele minder goede eigenschappen van het scherm op. "In vergelijking met andere schermvullende telefoons zijn de randen van de Honor 9X wel dik. Al is is dat zeker acceptabel in deze prijsklasse. Het LCD-scherm is vergeleken met een AMOLED-scherm niet het mooiste wat er te krijgen is. Dat is jammer, maar ook deze keuze is gezien de prijs wel begrijpelijk."

Mathieu merkt ook op dat de leesbaarheid in fel zonlicht eerder tegenvalt, en daarom zette hij de helderheid steeds op de maximale stand. Gerrit Jan was tevreden over de kleuren van het scherm, maar hij merkte dan weer problemen op met de aanpasbare helderheid. "De kleuren ogen fris en hij speelt prima filmpjes af in Full HD-resolutie", legt hij uit. "Wel oog de helderheid in donkere ruimtes soms veel te fel", aldus onze tester.

Prestaties

Honor rustte de 9X uit met een 2,2 GHz Kirin 710G-chipset samen met 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB opslag. "De Honor 9X draait erg soepel, zeker wanneer je de prijs van het toestel in acht neemt", merkt Jasper op. "De prestaties die de telefoon mag je gerust krachtig noemen", vindt hij. Andere testers zijn het met hem eens, alleen stelt Gerrit Jan vast dat 4 GB aan werkgeheugen niet altijd voldoende is voor multi-tasking. Apps worden dan op de achtergrond afgebroken.

"Ik ben absoluut geen gamer, maar ik heb toch voor de gelegenheid Asphalt 9 gedownload", begint Mathieu. "Voor wat de woorden van een game noob van waarde hebben: het werkt prima. Spellen werken vloeiend zonder te veel framedrops", zegt onze tester.

Accuduur

De Honor 9X meet 8,8 mm dik, waardoor hij iets 'molliger' is dan de meeste andere telefoons. In ruil krijgt hij een 4000 mAh accu. "Met een accu van 4000 mAh hoef je niet bang te zijn dat je het einde van de dag niet haalt", stelt Jasper gerust. "In de reviewperiode ben ik geen enkele keer in de problemen gekomen en hoefde ik niet bij te laden voor het einde van de dag", zegt onze AW Beta Team-tester tevreden. 

Ook onze andere testers zijn blij over de accu van de 9X, maar het 10 watt aan vermogen om op te laden is voor sommigen een doorn in het oog. "In uitzonderlijke gevallen is het nodig om tussentijds op te laden, wanneer ik het toestel wel echt heel intensief heb gebruikt", legt Mathieu uit. "Dan is het wel jammer dat er geen snelladen mogelijk is . Draadloos laden is sowieso geen mogelijkheid in deze prijsklasse", stelt hij.

Camera

Aan de achterkant van de telefoon vinden we een 48 MP hoofdcamera met een f/1.8-diafragma, een 8 MP groothoekcamera met een f/2.4-diafragma en een 2 MP dieptecamera. Standaard neemt de 9X wel foto's in 12 MP. "Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het nemen van foto’s met de Honor 9X voelt als hit or miss",zegt Mathieu. Het resultaat kan per genomen foto verschillen, maar over het algemeen neemt het toestel bij zonnig weer prima foto's", verduidelijkt hij.

Gerrit Jan is het daarmee eens. Hij gaat erg vaak naar concerten, en hij nam daarvoor de Honor 9X met zich mee. "De hoofdcamera heb ik vooral getest tijdens concert en evenementen in het donker met snel wisselende lichten en bewegende personen", vertelt hij. "Dat leverde een nogal wisselende kwaliteit op. (..) Ook de zoom was voor mij niet voldoende. De foto’s krijgen al bij 1,5x tot 2x digitaal inzoomen een slecht resultaat. Soms gaat de camera dan wel weer goed met licht om en dan krijg je echt juweeltjes, wat ik niet had verwacht", legt Gerrit Jan uit. Als voorbeeld geeft hij onderstaande foto met de lasers die hij heeft genomen.

Hieronder zie je foto's van Mathieu en Gerrit Jan die genomen zijn met de hoofdcamera van de Honor 9X in verschillende lichtomstandigheden. 

Vervolgens vind je In onderstaande galerij foto's van de belangrijkste andere cameramodi. Van links naar rechts zie je de groothoekcamera, macrostand, portretmodus en macromodus. De foto's zijn genomen, door Jasper, Mathieu en Sandra.

Met de kwaliteit van de selfiecamera komen onze testers tot gelijkaardige vaststellingen. "De camera aan de voorkant maakt eveneens prima foto’s als je hem gebruikt waar hij voor gemaakt is, namelijk: selfies maken", stelt Jasper. "Wel merk je bij de frontcamera dat overbelichting snel optreedt", zegt hij erbij, en ook foto's nemen in onderbelichte omstandigheden is niet ideaal.

Onze testers namen ook tijd voor een mooie selfie. Hier zie je een selfie van Gerrit Jan in onderbelichte omstandigheden, gevolgd door twee selfies van Mathieu. Je ziet bij Mathieu eerst de gewone fotomodus en daarna de portretfunctie.

Mathieu wilde ook even controleren hoe hij er zou uitzien met een laagje make-up en hij wendde zich tot de beauty-modus van de selfiecamera in de portretstand. "Bij de eerste portretfoto’s die ik met de selfiecamera nam, leek het dan ook alsof ik een make-up laag had van 'heb ik jou daar op mijn gezicht had'", merkt hij met enige afschuw op. "En dan was het effect nog niet eens voluit aangezet. Dit is niet aan mij besteed, want het komt nep over", vindt hij.

Software

De Honor 9X werkt op Huawei's EMUI 9.1-schil en niet op de eigen Magic UI-software van Honor. De telefoon draait op Android 9 Pie momenteel. Onze testers waren tevreden over de functionaliteiten van de schil. "Ik had eerlijk gezegd hier een dikke schil verwacht met veel bloatware, maar het valt mij allemaal enigszins mee", stelt Mathieu. "Het aantal eigen apps is beperkt, en ik kom goed door het instellingenmenu zonder te verdwalen. Verder heeft deze softwareschil een aantal eigen handige toepassingen", stelt hij vast.

Gerrit Jan is ook tevreden met de software van de 9X, maar hij verkiest in veel gevallen wel de Google-apps boven alternatieven van Honor. "Honor levert zelf wel een aantal apps mee zoals Contacten en Klok, waarbij ik toch de voorkeur heb voor de standaard Google-apps", maakt hij duidelijk. Honor maakt helaas geen beloftes over het updatebeleid omtrent zijn telefoon.

Sandra testte in de eerste plaats de compatibiliteit met de toegankelijkheidsfuncties zoals Google TalkBack in combinatie met EMUI 9.1-schil. Ze is namelijk blind en met TalkBack worden visuele elementen die zich op het scherm afspelen luidop voorgelezen. "Niet alle functies werken met TalkBack, maar als je een launcher van een derde partij installeert werkt het wel. (...) Het lukte bijvoorbeeld niet om apps te verplaatsen via spraak. Voor blinden en slechtzienden is het daarom beter om bijvoorbeeld CPL Launcher te gebruiken die goed werkt talkback", raadt ze aan. CPL Launcher is een aangepaste versie van Googles Pixel Launcher. Sandra geeft aan dat TalkBack ook prima werkt op de One UI-schil van haar Samsung Galaxy S10 Plus.

Conclusie

"Je krijgt heel veel telefoon voor je geld", geeft Mathieu aan. Hoewel hij naar eigen zeggen streng was in zijn review, krijg je volgens hem in ruil voor de prijs toch mooie functionaliteiten. "Hij heeft een groot scherm zonder 'notch', een goede processor, genoeg opslag, en een prima accuduur", stelt hij.

Gerrit Jan is ook tevreden me prijs-kwaliteitverhouding van de telefoon. "Gezien de prijs van het toestel denk ik dat de Honor 9X een prima middenmotor is voor wie van een low-end-model willen overstappen naar iets groters. Zeker de grootte en kwaliteit van het scherm en de opslagruimte zijn zeker positief", legt hij uit. Ook Sandra is het met de twee heren eens. 

Al is Jasper van alle testers het meest tevreden met de Honor 9X. "Wie een snelle telefoon zoekt en waarde hecht aan een goede camera hoeft tegenwoordig niet meer diep in de buidel te tasten", zegt hij. "De Honor 9X is daar een perfect voorbeeld van. Ook voor wie de 'notch' een doorn in het oog is, is de Honor 9X heel interessant vanwege de pop-up selfie-camera."

Mathieu ziet wel enkele donkere wolken aan heldere hemel. "De lage prijs is wel geen excuus voor alle keuze die Honor maakt, zoals het ontbreken van een NFC-chip. Die moet er altijd in zitten. Zoek je een telefoon om waarmee je ook uitstekende foto’s kan maken, dan kun je beter dieper in de buidel tasten en voor iets anders gaan." Gerrit Jan is het helemaal met hem eens. "De hoofdcamera lijkt imposanter dan hij is. Gebruik je deze vooral overdag voor leuke snelle kiekjes, dan zul je er voldoende blij van worden."