Intel werkt samen met MediaTek aan 5g-modems voor laptops

Intel gaat samen met MediaTek 5g-modems voor laptops uitbrengen. Begin 2021 moeten de eerste laptops van HP en Dell met de modems verschijnen. Intel definieert de specificaties en MediaTek ontwikkelt en maakt de modems.

Volgens de aankondiging van Intel gaat het bedrijf samenwerken met MediaTek op het gebied van ontwikkeling, certificering en ondersteuning van 5g-modems voor laptops. Uit de uitleg blijkt dat Intel de modems niet zelf gaat fabriceren, maar de specificaties aanlevert waarna MediaTek ze maakt.

Intel zegt wel te zorgen voor optimalisatie, validatie en drivers. Ook gaat Intel ondersteuning bieden aan laptopfabrikanten, om te helpen bij het integreren van de modems. Begin 2021 moeten de eerste producten met de 5g-modems van Intel en MediaTek verschijnen. Intel zegt dat HP en Dell bij de eerste fabrikanten zitten die laptops met de nieuwe hardware gaan leveren.

Eerder dit jaar kondigde Intel aan te stoppen met het ontwikkelen van 5g-modems voor smartphones. Dat deed de fabrikant nadat Apple en Qualcomm hun een schikking troffen. Onderdeel van die schikking is dat Apple nog jarenlang modems van Qualcomm afneemt. Vermoedelijk kiest Apple daarna voor een eigen modem. In juli verkocht Intel het overgrote deel van zijn smartphonemodemdivisie aan Apple voor een miljard dollar.

Apple was Intels belangrijkste klant voor modems. De iPhone-fabrikant heeft 4g-modems van Intel gebruikt en Intel heeft verschillende 5g-modems voor smartphones ontwikkelt. Toen Intel de smartphonemodemdivisie verkocht zei het bedrijf nog wel door te gaan met het ontwikkelen van 5g-modems voor pc's, iot-apparaten en andere hardware.