Nvidia geeft G-Sync monitoren Adaptive Sync voor ondersteuning AMD-videokaarten

Hell just froze over again: Nvidia gaat het mogelijk maken om G-Sync met AMD-videokaarten en consoles te gebruiken. Dat doet het door ondersteuning te bieden voor hdmi-vrr en adaptive sync over hdmi of displayport. Bestaande schermen krijgen de functie niet - alleen toekomstige modellen.

Heel specifiek gaat het om ondersteuning van vesa adaptive sync en hdmi-vrr door G-Sync-monitoren met de losse G-Sync-module, zo heeft TFT Central bevestigd gekregen van Nvidia. Dat betekent dat deze monitoren ook variabele verversing gaan ondersteunen op apparaten zonder Nvidia-gpu. Tot nu toe heeft het bedrijf deze functie achtergehouden, waardoor de schermen alleen volledig zouden werken met de eigen gpu's.

Nvidia is stellig dat alleen toekomstige schermen de firmware krijgen om met niet-Nvidia-producten te werken. Een reden hiervoor is niet gegeven. Mogelijk worden monitoren die nu verkocht worden licht aangepast om de functie aan te bieden, want de update kan draaien op zowel de eerste als tweede generatie G-Sync-module. De eerste twee modellen met de nieuwe firmware zijn de Acer Predator X27P en de XB273 X. 

In de afgelopen tijd is G-Sync steeds verder opengesteld. Eerder maakte Nvidia het mogelijk om de doorgaans goedkopere FreeSync-monitoren te gebruiken met diens videokaarten. Dit doormiddel van het G-Sync Compatible-label. Nu wordt het andersom ook mogelijk. Daar komt bij dat televisies tegenwoordig ook G-Sync ondersteunen.