ZO VIND JE DE VERBORGEN CAMERA IN JOUW AIRBNB-VERBLIJF

Het zal je maar gebeuren: heb je een heerlijke Airbnb gehuurd voor je stedentrip, blijkt dat de eigenaar van dit mooie stekje je in de gaten houdt met een verborgen camera.

Met deze tips kom je erachter of er camera’s in jouw vakantie-optrekje te vinden zijn.

AIRBNB

Afgelopen maanden kreeg Airbnb steeds meer meldingen van huurders die verborgen camera’s in hun gehuurde appartement vonden. Het bedrijf zegt hard op te treden tegen deze praktijken. Maar vertrouw je de verhuurder van jouw stulpje niet helemaal? Medium deelt een aantal tips om verborgen camera’s op te sporen.

VERBORGEN CAMERA

Staan er ergens rare accessoires? Bijvoorbeeld een wekker in de badkamer of een rookmelder op een vreemde plek? Krab jezelf dan achter je oren, want er kan een camera in verstopt zitten. Tegenwoordig zijn camera’s zo klein dat ze overal in passen. Denk aan wekkers, planten, opladers, spiegels of muziekspeakers.

ZAKLAMP

Een andere truc is het gebruiken van een zaklamp. Een verborgen camera heeft meestal een glazen lens, die verstopt zit in een object dat niet van glas is. Doe alle lichten uit, schijn rustig met de zaklamp van je telefoon door het appartement en let op sterke reflecties. Dat kan namelijk het glas van een camera zijn.

APP

Soms zijn camera’s met het blote oog niet te vinden, maar ook dan is er een oplossing. Camerabeelden zijn er om bekeken te worden, dus de kans is groot dat deze met draadloze technologie naar de router van het appartement worden verstuurd. De app FING vangt draadloze signalen in een ruimte op, dus óók die van de verborgen camera’s.

SCANNEN

Zet voordat je je koffers uitpakt deze app aan, laat hem de ruimte scannen en check opvallende signalen. Het kan natuurlijk gewoon een draadloze printer zijn die een signaal afgeeft. Voor de mensen die het écht zeker willen weten, is er de zogeheten RF-detector. Dit apparaatje piept wanneer hij een draadloos signaal opvangt. Is dat in een plant, spiegel of rookmelder? Bingo: je hebt waarschijnlijk een camera te pakken.

SMARTSPEAKER

Naast camera’s, is het ook raadzaam te letten op smartspeakers. Het lijkt ideaal om Google Home te vragen naar het beste restaurant op je vakantiebestemming, maar denk eraan dat de microfoon van zo’n smartspeaker ook je gesprekken kan volgen. Misschien zet je die dus liever uit.