Xiaomi Mi Note 10 review: eerste 108 megapixel-cameratelefoon mist soms focus

Xiaomi nodigde ons enkele weken geleden uit voor de lancering van de Mi Note 10. Deze eerste smartphone met 108 megapixel-camera was sindsdien mijn daily driver. Hoe die camera en de andere lenzen presteren, de grote accu het doet en het apparaat bevalt? Dat check je in onze review.

Check de Xiaomi Mi Note 10 review

De eerste ervaringen met de Mi Note 10 van Xiaomi publiceerden we twee weken geleden. Voor de adviesprijs van 549 euro krijg je een toestel met prima specificaties. Toch had ik graag ook nog graag een high-end processor gezien voor dat bedrag, iets dat Xiaomi moet kunnen.

In de afgelopen twee weken heb ik de Xiaomi Mi Note 10 uitvoerig getest. Of ik zo’n krachtige chip heb gemist of niet, wat ik van de zes camera’s vind en of ik al meer gewend ben aan de MIUI-schil over Android heen? In deze review lees je er alles over.

Glad en herkenbaar design

De Xiaomi Mi Note 10 heeft een design wat je het beste als een mix kunt omschrijven van verschillende smartphones. Nu is het in de smartphonemarkt ook wel lastig om je te onderscheiden qua design, maar toch. Keuze heb je uit een zwart, groen en wit model.

Het scherm is afgerond aan de zijkanten, maar die afronding is gelukkig niet heel groot. Er is een kleine waterdruppel-notch aanwezig aan de bovenkant van het display. Het frame is zilverkleurig bij onze ‘Glacier White’-versie. De boven- en onderkant van het toestel zijn plat afgewerkt, wat erg doet denken aan de Huawei P30-serie.

De kleur van de achterkant is het beste te omschrijven als parelmoer. Bij elke beweging breekt het licht net wat anders en dat geeft een luxe uitstraling. Wel is het erg gevoelig voor vingerafdrukken, maar Xiaomi levert er gelukkig een transparant hoesje bij.

In de linker bovenhoek is een cameramodule te vinden die flink uitsteekt. Die plaatsing samen met de kleur doet ook weer erg denken aan de P30 Pro in de kleur ‘Breathing Crystal’. Onder de module vind je nog twee losse camera’s. Aan de voor- en achterkant is een laagje Gorilla Glass 5 aanwezig die tegen krasjes en barsten.

Xiaomi heeft het toestel voor de rest voorzien van een hoofdtelefoonaansluiting, microfoon, speaker en usb-c-poort aan de onderkant. Aan de rechterkant vind je het dualsim-kaartslot, de aan/uit-knop en volumeknoppen. De bovenkant is tot slot voorzien van een microfoon en infraroodsensor.

Een notificatieledje is niet meer aan boord en dat is jammer. Wel is er always on-display aanwezig, waardoor je snel op de hoogte wordt gebracht van gemiste notificaties en de tijd. De knoppen bevatten geen reliëf, maar geven een prima feedback. Tot slot is de kwaliteit van de speaker prima te noemen, zowel qua hoeveelheid bass als maximaal volume.

Scherm waarmee we verwend zijn

Het scherm heeft eigenschappen die tegenwoordig als normaal beschouwd worden. Als je die enkele jaren op een rijtje zette, werd het beschouwd als het beste van het beste. Zo zie je maar weer hoe verwend we inmiddels zijn op het gebied van smartphones.

Dat terzijde, gaat het om een amoled-display van 6,47 inch met een resolutie van 2340 bij 10180 pixels. Door die combinatie ziet alles er prachtig en scherp uit. De kleuren spatten van het scherm af in de menu’s en op de thuisschermen.

De randen van het display zijn wat afgerond, net zoals de OnePlus 7T Pro die ik hiervoor gebruikte. Voor mij niets nieuws dus, maar meer dan een gimmick vind ik het niet. Het display is responsief en makkelijk te bedienen vanaf de randen dankzij veegbewegingen.

Het toestel weegt nagenoeg evenveel als de 7T Pro, dus ook daar was ik al aan gewend. Ben je dat niet, dan is 208 gram een flink gewicht. Daarbij is het toestel ook 9,7 millimeter dik, wat onder andere komt door de grote accu.

Genoeg aan processorkracht met 730G-chip

De Xiaomi Mi Note 10 wordt aangedreven door de Snapdragon 730G-chip van Qualcomm. Het toestel is daarnaast voorzien van 6GB RAM en 128GB opslaggeheugen. Dat laatste is niet uit te breiden, wat wel echt een nadeel is. Daarover later meer.

Qua processorkracht heb je echter niks te klagen. Het toestel heeft genoeg power om te multitasken. Ook zware 3D-games zoals Asphalt 9 of Call of Duty Mobile, draaien prima. Daarbij stelt CoD de game automatisch in op hoge instellingen qua grafische prestaties en framerate. Bij een toestel met krachtigere processor en videochip is dat nog een stapje hoger.

In het dagelijks gebruik naast mijn eigen OnePlus 7T Pro merkte ik in apps of games nagenoeg nooit verschil. Natuurlijk scheelt het soms iets om een app op te starten, maar over het algemeen was de gebruikservaring erg fijn.

Er is een optische vingerafdrukscanner aanwezig in het display. Die werkt zoals nagenoeg elke scanner van dat type; goed tot prima. Fysieke scanners blijven vooralsnog een stuk sneller. Ook werkt het toestel met gezichtsherkenning; dat is een stuk minder veilig, maar het werkt wel fijn.

Toestel met zes camera’s

Aan de voorkant is een 32 megapixel-frontcamera te vinden. Daarbij zijn de mogelijkheden nagenoeg eindeloos qua beautyfilters. Daarnaast kun je wat spelen met verschillende soorten make-up. Het meest bruikbare vind ik de optie om filters te gebruiken. Zo schiet je snel een selfie in zwartwit of met een effect uit de jaren 70. Een selfie van 8MB is trouwens geen uitzondering met dit toestel; iets om rekening mee te houden.

De Mi Note 10 beschikt over vijf camera’s op de achterkant en dat is dan ook een focuspunt van deze smartphone. De bovenste camera gebruik je om objecten tot 50 keer dichterbij te halen. Dat gaat dan om digitale zoom, waarbij de kwaliteit niet al te goed is. Optische zoom waarbij dat niet het geval is, gaat tot maximaal vijf keer, net zoals bij de Huawei P30 Pro en Oppo Reno 10x Zoom.

De tweede camera is een 12 megapixel-variant en die wordt gebruikt om portetfoto’s te maken. Daarbij wordt het onderwerp scherp vastgelegd, terwijl de achtergrond wazig is. Zo’n foto is in onderstaande galerij gemaakt van een emoe.

De camera waar Xiaomi het meest mee pocht, is de middelste van het vijftal op de achterkant. Die heeft namelijk een sensor van 108 megapixel, waarmee je dus allerlei details kunt vastleggen. Foto’s hebben een resolutie van 12032 bij 9024 pixels. Zo kun je ook achteraf nog makkelijk een uitsnede maken die er goed uitziet.

Dat betekent ook dat de opslaggrootte van zo’n gemaakte foto makkelijk richting de 30MB kruipt, en dat is veel. Helemaal omdat het toestel geen mogelijkheid heeft om het geheugen uit te breiden. Voor mij een onbegrijpelijke keuze bij een cameratelefoon als deze.

Wat negatief opvalt, is dat de kleuren van de normale camera en 108 megapixel-variant erg verschillen. Waar die van de eerste camera wat flets aanvoelen, bevatten die van de andere camera veel meer kleur en neigen ze meer naar de werkelijkheid.

Onder de module vind je de vierde camera. Daarmee schiet je groothoekfoto’s, waarmee je dus nog meer vast kunt leggen. De resolutie daarvan is 20 megapixel en dat is fijn. Zo leg je met genoeg detail de omgeving, architectuur of die grote groep met vrienden vast.

Tot slot is er nog een speciale camera aanwezig voor goede macrofoto’s. Daarmee maak je foto’s van objecten van zeer dichtbij. De groothoeksensor helpt daarbij ook. Foto’s zien er goed en scherp uit. Een klein nadeel is de resolutie van zulke foto’s, die is maximaal 1600 bij 1200 pixels.

Ook functies zoals kunstmatige intelligentie zijn aanwezig. Daarmee herkent het toestel wat je wil fotograferen en past daarbij automatisch de instellingen aan. Ook kun je panoramafoto’s maken en aan de slag met de nachtmodus. Daarnaast zijn er veel filters aanwezig en kun je Google Lens gebruiken, waarmee je net wat meer te weten komt over wat je op beeld zet.

De module van de camera steekt trouwens flink uit. Een hoesje om dat te compenseren is dus een aanrader. Jammer is dat deze niet in het midden van het toestel is geplaatst. Als je het toestel dus op een vlakke ondergrond legt, ligt het niet stabiel.

Accuduur is prima, maar niet geweldig

De capaciteit van de batterij is 5260 mAh en dat is groots te noemen. De accuprestaties zijn dat ook, maar helaas niet op elk gebied. Na een dag gebruik was de accuduur om en nabij hetzelfde als mijn OnePlus 7T Pro, die een 4085 mAh-accu aan boord heeft. Dat gebruik is vrij gevarieerd en bestaat uit muziek luisteren, chatten via WhatsApp en Slack, veel browsen, een filmpje kijken op Disney Plus en het nieuws checken via Feedly.

Pluspunten scoort het toestel van Xiaomi onder andere qua het bekijken van video’s. Dat doe ik regelmatig in het openbaar vervoer en dat verbruikt minder accu dan bij de 7T Pro. Browsen leek vaak wat meer energie te kosten. Ook het toestel laten liggen in stand-by slurpte net wat meer accu.

De Xiaomi Mi 9T Pro is een high-end toestel met 4000 mAh-accu, die om en nabij dezelfde prestaties levert. Het zou kunnen liggen aan het feit dat de Note 10 met de MIUI 11-schil wordt geleverd. Misschien verbruikt dat nog net wat meer energie in verschillende omstandigheden.

De fabrikant levert deze ronde wel een oplader mee waarmee je met maximale kracht kunt opladen. Dat kan met 30 Watt en dat zorgt ervoor dat de grote accu in zo’n 70 minuten volledig is opgeladen. Even bijladen resulteert daarbij ook weer in uren gebruik.

MIUI-schil is niet voor iedereen weggelegd

Xiaomi levert het toestel met de nieuwe MIUI 11-schil, maar nog wel steeds Android 9.0 (Pie). Deze nieuwste variant van dat laagje moet zorgen voor nog meer rust en overzichtelijkheid. Zo heb je de keuze uit verschillende natuurgeluiden om in te stellen als wekker of alarm.

Er is een always on-display aanwezig, waarbij je keuze hebt uit verschillende soorten klokken en info. Zo kun je snel de tijd, notificaties of het batterijniveau zien en dat is een welkome functie.

Voor de rest is MIUI niet mijn favoriete Android-skin en dat zal het ook niet zo snel worden. Je hebt de keuze uit verschillende thema’s, waarbij het uiterlijk flink op de schop is genomen. Icoontjes zijn daarbij flink aangepast, net als de instellingen en er zijn veel apps voorgeïnstalleerd. Dat zijn onder andere Facebook, Netflix, AliExpress en wat spelletjes.

Daarnaast kun je denken aan een handige afstandsbiedings-app die werkt via infrarood. Andere eigen apps van de fabrikant die je vind op het apparaat zijn er onder andere om muziek of video’s af te spelen, notities te maken of om het weer te kunnen checken. Wat mij betreft wel echt teveel van het goede.

Het toestel was tijdens de reviewperiode voorzien van de beveiligingspatch van september 2019, ook een minpuntje. De software bevat ook geen launcher, oftewel een verzamelplaats van alle apps. Dat kun je wel gebruiken door een launcher uit de Play Store te downloaden natuurlijk.

Conclusie Xiaomi Mi Note 10 review

De Xiaomi Mi Note 10 doet heel veel goed, maar zeker niet alles. Zo is het design prachtig afgewerkt, maar wel wat generiek. Dankzij de zes camera’s maak je in nagenoeg elke omstandigheid een goede foto, en dat is fijn. De 108 megapixel-camera legt veel detail vast, maar dat zorgt ook voor plaatjes die veel opslag innemen. Daarbij komt dat het opslaggeheugen niet uit te breiden is, een onbegrijpelijke keuze.

Het scherm ziet er veelal mooi uit, maar in de cameramodus niet. De accu heeft een grote capaciteit, maar de accuduur is net zo goed als toestellen met een kleinere accu. Daarentegen is de snellaadfunctie wel erg fijn. Helaas levert Xiaomi het toestel niet direct met Android 10. Ook qua beveiligingsupdates mogen ze wat beter hun best doen. Voor 549 euro is dit echter een prima Android-toestel met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Xiaomi Mi Note 10 kopen

Na het lezen van deze Mi Note 10 review interesse gekregen om de Xiaomi Mi Note 10 aan te schaffen? De smartphone heeft een adviesprijs van 549 euro. Natuurlijk is het ook mogelijk om de Mi Note 10 met een abonnement in huis te halen.