HP Envy x360 13 (2019): deze AMD convertible mag op je verlanglijst

Kleintje met AMD

AMD en notebooks: het is geen combinatie met veel positieve associaties. Toch is het tijd om de automatische negatieve associatie te laten varen. Eerder zagen we al dat de mobiele AMD cpu's qua rekenkracht prima mee kunnen komen met de concurrentie van Intel, en ook op het vlak van design zijn AMD-laptops geen ondergeschoven kindjes uit het budgetsegment meer. Waar het nog aan schortte was de accuduur, maar ook daar kunnen we vooruitgang constateren, getuige bijvoorbeeld de nieuwe generatie Envy x360 13 van HP. We testten twee uitvoeringen, en met name de voordeligere van de twee sprak ons erg aan.

Luxe middenklassers

HP blijft aan de weg timmeren als het aankomt op luxe en lichte laptops, en het strekt tot aanbeveling van het merk dat het dat in de lengte (van betaalbare Pavilion tot luxe Spectre) en de breedte (met tal van formaten en in meerdere form factors en met diverse platforms) doet. Zoals de modellen die we vandaag bespreken uit de Envy x360 13 (2019) lijn: 'x360' omklaplaptops met een lichte en kleine behuizing, die maar zo'n 1,3 kg wegen. Niet heel lang geleden zou die specificatie alleen hebben betekend dat we met laptops uit het topsegment vandoen hebben, maar in HP's zoals gezegd brede line-up zijn het tegenwoordig hooguit luxere middenklassers. Was de Envy-reeks ooit de meest speciale die HP te bieden had, tegenwoordig heeft het merk voor het hogere segment de nog luxere Spectre-modellen. De Envy-reeks is daarmee een stapje terug gezet, met voor de prijs overigens wel prettige gevolgen. Waar een luxe uitgeruste Spectre tegen de tweeduizend euro kan kosten, vind je een Envy x360 13 (2019) al voor minder dan duizend euro met een zeer complete uitrusting.

Natuurlijk, bij de keuze tussen Envy en Spectre zijn het niet alleen details als glimmende randjes die het onderscheid maken - al is het verschil op dat vlak overigens minder oppervlakkig dan het misschien op het eerste gezicht lijkt. Zo is de bijzondere vormgeving van de Spectre-serie alleen mogelijk doordat voor die machines een échte unibody-behuizing wordt gebruikt. De buitenkant van de Envy x360 13 (2019), hoewel ook gemaakt van aluminium, is niet uit één stuk vervaardigd, maar uit een plaat die aan de zijkanten wordt gebogen. Dat maakt 'm toch net wat minder stevig.

AMD versus Intel

Ook op het vlak van de interne specificaties lopen de Spectre- en Envy-laptops steeds meer uiteen. HP rust de Spectre-serie exclusief uit met Intel Core i5- en Core i7-processors, maar voor de Envy-reeks doet het ook inkopen bij AMD. Sinds vorig jaar is dat merk zelfs het enige dat je in de 13-inch modellen met 'x360'-omklapscharnier aantreft (de 15-inch varianten hebben dan weer Intel aan boord). AMD-processors hebben voor mobiele apparaten nog een wat minder goede naam dan die van Intel. Dat is niet zonder reden: de jarenlang geleverde chips op basis van de Bulldozer-architectuur waren zowel onzuinig als traag, reden dat je ze slechts tegenkwam in de allergoedkoopste notebooks. Sinds de eerste Ryzen-chips het levenslicht zagen, is AMD echter ook voor mobiele apparaten aan het terugkomen. Zo bespraken we vorig jaar al de directe voorganger van de Envy x360 13 van dit jaar - de accuduur van deze Envy x360 13-ag0590nd met Ryzen 5 2500U-cpu was niet top, maar de prestaties uitstekend.

De twee Envy x360 13 (2019)-laptops die we vandaag gaan bekijken, hebben een mobiele Ryzen-chip van de derde generatie. Ondanks de nog steeds oudere Zen+-rekenkernen biedt dat potentieel: eerder las je op Hardware Info al een review van de Lenovo Ideapad L340-15API met de nieuwe Ryzen-chip. Die was zodanig afgesteld dat ook de accuduur niet enorm achterbleef bij die van de concurrentie met Intel-processor. De nadelen van de Ideapad op AMD-basis hadden daardoor niet zozeer te maken met accuduur, maar met besparingen elders: de weinig luxe behuizing, het tegenvallende beeldscherm en het trage geheugen. Dat zijn zaken waar bij deze HP Envy x360 13 bepaald geen sprake van is.

Beter uitgerust dan ooit

De Envy x360 13 (2019) is een stuk duurder dan het budgetmodel van Lenovo en daarmee mag je verwachten dat dergelijke tekortkomingen niet nodig zijn. Vooruitlopend op de rest van de bespreking, is dat ook zo. Voor hetzelfde bedrag is de machine bovendien nog een stukje beter uitgerust dan vorig jaar. Zo is het meest luxe model in de reeks, de Envy x360 13-ar0350nd, voorzien van een Ryzen 7 3700U-cpu, zo'n beetje AMD's alternatief voor de Intel Core i7. Vorig jaar trof je voor dat geld 'slechts' een Ryzen 5 aan. Tevens is er het bijzondere 'Sure View'-privacyscherm, eerder voorbehouden aan de Spectre- en zakelijke Elitebook-modellen van HP, plus een royale geheugenconfiguratie van 16 GB werkgeheugen en een 512 GB ssd. Daarmee is HP's luxe middenklasser beter uitgerust dan ooit.

Heb je wat minder te besteden, dan heeft HP ook nog de Envy x360 13-ar0250nd en -ar0150nd in het assortiment, die respectievelijk 999 euro en 899 euro kosten. Dit laatste instapmodel hebben we ook getest, en is misschien nog wel interessanter dan de meest luxe Envy x360-laptop. Goed, je zult het bij beide moeten doen met 8 GB werkgeheugen, maar de ssd's blijven met 512 GB even groot. Het model met '0150' heeft een Ryzen 5 3500U-processor in plaats van de Ryzen 7-chip uit het 'topmodel', en mist het 'Sure View'-paneel. In het vervolg van dit artikel gaan we ook in op de vraag welke van de twee Envy-laptops het meeste waar biedt voor zijn geld.

In het kort: HP Envy x360 13-ar0150nd

De HP Envy x360 13-ar0150nd is een lekker lichte convertible die je makkelijk meeneemt in je tas. Door de metalen behuizing doet hij luxe aan. De AMD-processor levert niet alleen veel rekenkracht: het systeem kan nu ook op gebied van accuduur goed mee met de concurrentie. HP heeft het apparaat voorzien van een uitstekend beeldscherm, de werkomgeving is fijn en voor het geld krijg je relatief veel opslag.

Enkel usb-c als videouitgang; voor veel schermen dus een verloopje nodig

Werkgeheugen zit gesoldeerd, is dus niet meer uit te breiden

Uitstekend beeldscherm, zeker in deze prijsklasse: prima helderheid, kleurbereik, zeer goede kleurafstelling en zeer goed contrast

Lichte behuizing van beperkte afmetingen; zodoende makkelijk mee te nemen

Royale geheugenconfiguratie, goede systeemprestaties, relatief snelle videochip

Prima toetsenbord en touchpad

Goede werktijd op accu, beter zelfs dan sommige Intel-laptops in deze prijsklasse en duidelijk beter dan het duurdere alternatief met Ryzen 7-cpu en Sure View-scherm

In het kort: HP Envy x360 13-ar0350nd

De HP Envy x360 13-ar0350nd is een lekker lichte convertible die je makkelijk meeneemt in je tas. Door de metalen behuizing doet hij luxe aan. De AMD-processor levert niet alleen veel rekenkracht: het systeem kan nu ook op gebied van accuduur goed mee met de concurrentie, al doet de goedkopere versie met Ryzen 5-cpu het beter. Ook het speciale 'Sure View'-scherm is niet zonder meer een upgrade; daarbij is de prijs-prestatieverhouding van het goedkopere model nog wat aantrekkelijker.

Werktijd op accu stukken beter dan Ryzen 2000 HP Envy x360 13-laptop van vorig jaar, maar goedkoper model doet het nog beter

Enkel usb-c als videouitgang; voor veel schermen dus een verloopje nodig

'Sure View'-paneel heeft mindere kijkhoeken, ook in niet-Sure View modus...

...kleurafstelling is prima, maximale helderheid zeer hoog - en 'Sure View' voor sommigen mogelijk interessante eigenschap

Lichte behuizing van beperkte afmetingen; zodoende makkelijk mee te nemen

Royale geheugenconfiguratie, goede systeemprestaties, relatief snelle videochip

Prima toetsenbord en touchpad

Constructie en aansluitingen

HP mag een nieuwe processor in de Envy x360 13 (2019) hebben geschroefd, op het vlak van de behuizing is er niet heel veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Nog steeds is de 13 inch convertible lekker compact, dun en ook licht. Ondanks de iets toegenomen accucapaciteit is de luxere van onze twee testmodellen, de Envy x360 13-ar0350nd, dertig gram afgevallen ten opzichte van vorig jaar, voor een totaalgewicht van 1285 gram. De goedkopere Envy x360 13-ar0150nd weegt met 1265 gram nog iets minder. Er zijn natuurlijk nog lichtere convertibles te vinden, maar daarvoor moet je het een klasse hoger zoeken, waar exotische materialen en bijzondere constructies worden toegepast. Wil je voor dezelfde prijs als deze Envy een nog duidelijk lichter apparaat, dan is je enige optie een 'gewone' laptop zonder omklapscherm - een model uit de recent geüpdatete Acer Swift 5-serie weegt bijvoorbeeld minder dan 1 kilo.

Met 1,6 cm is de Envy x360 13 (2019) niet alleen dun, maar ook vrij smal, wat kan doordat de schermranden aan de linker- en rechterkant beperkt blijven: we meten 5,8 mm voordat het beeld begint. Bovenaan zit een bredere rand van 13,7 mm, onderaan een erg brede rand van meer dan 30 mm (3 cm). Een bredere 'onderkin' is niet ongebruikelijk, al maakt HP het wat bonter dan sommige andere laptopfabrikanten, die soms ook nog speciale scharnierconstructies toepassen om de loze balk geheel onder de behuizing te laten verdwijnen. Dat is met een 'x360'-model niet mogelijk, omdat het scherm helemaal moet kunnen ronddraaien.

De behuizing van de Envy x360 13 (2019) is geconstrueerd als 'pseudo-unibody': de bovenplaat is rondom de hoeken gebogen, waarbij de onderkant van het apparaat bestaat uit een apart gedeelte. De afwerking van het geheel is voor het grootste deel prima, met gelijkmatige overgangen, al is het randje tussen onder- en bovenkant van de behuizing aan de voorkant wat scherp. Qua stevigheid maakt de Envy x360 13 (2019) eveneens een prima, maar niet overdonderende indruk. Als je de notebook met beide handen sterk probeert te verbuigen, klinkt er bijvoorbeeld een licht gekerm door de behuizing. Ook een puntbelasting in het midden tussen toetsenbord en touchpad weerstaat de machine niet zo goed als sommige high-end modellen. Het zijn dit soort kleine details waaraan je ziet, dat het nog beter kan - bijvoorbeeld in de vorm van een Spectre-notebook. Zoals gezegd mis je met de Envy tevens de bijzondere kleurstellingen met glimmende accenten rondom van die serie. Het matte donkergrijs geanodiseerde aluminium van de Envy x360 13 (2019) ziet er eveneens zeker niet onaardig uit, en voelt bovendien prettig aan.

Schermklep en behuizing van de Envy x360 13 (2019) worden in beide posities bijeen gehouden met een stel magneetjes, wat maakt dat de onderdelen goed tegen elkaar aan blijven 'plakken'. Dat is zeker voor gebruik als tablet belangrijk. Door de magneetjes is het echter wel wat moeilijker om de laptop open te krijgen. Het scharnier is eveneens niet soepel genoeg om de schermklep met één hand te kunnen openen zonder dat de basis een stukje mee omhoog kantelt, waarbij het scherm opengeklapt makkelijker heen en weer wiebelt dan bij veel 'gewone' laptops. Dat is de prijs die je betaalt voor het bijzondere omklapscharnier.

Door de omklapfunctionaliteit van het scherm kun je de Envy x360 13 (2019) gebruiken als een soortement tablet; hoewel gewicht en afmetingen voor een Windows-laptop bescheiden zijn, zijn ze in vergelijking met een 'echte' tablet nog altijd veel forser. Daardoor is het niet echt een apparaat om langere tijd in de hand te gebruiken, zoals met een tablet wel kan. Beter zet je de Envy op tafel, omgekeerd op het toetsenbord of in 'tentmodus'. Door de erg kleine rubber voetjes rondom het toetsenbord is het dan wel oppassen geblazen om geen krassen te maken op de behuizing.

Veel aansluitingen - maar geen makkelijke beelduitgang

Aan de aansluitingen van de Envy x360 13 (2019) is ten opzichte van vorig jaar eveneens niks gewijzigd en dat is prima, want die waren voor het grootste gedeelte al goed voor elkaar. Het enige wat je echt mist, is een manier om gemakkelijk beeldschermen te kunnen aansluiten op het apparaat. Daarvoor dient de usb-c aansluiting, geschikt voor uitvoer van Displayport- en usb 3-signalen en het opladen van de laptop. De meeste monitoren en projectoren hebben echter nog geen usb-c, maar hdmi of displayport. Met de Envy x360 13 (2019) heb je dan een usb-c adapter of docking station nodig. Thunderbolt 3 ondersteunt de usb-c poort overigens niet; daarvoor moet je bij HP bij de Spectre-reeks zijn.

Behalve usb-c beschikt de laptop weer over twee 'klassieke' usb 3.0 type-A poorten, een links en een rechts. De rechter poort kan apparaten blijven opladen wanneer de notebook in slaapstand staat. Links is nog een 3,5 mm-koptelefoonaansluiting aanwezig naast de powerknop; rechts vinden we ditmaal de aparte propriëtaire voedingsaansluiting en de microSD-kaartlezer. Liever zouden we een exemplaar voor het standaardformaat zien. De volumeknop die vorig jaar aan de rechterkant zat, is weg. In plaats daarvan vind je nu een piepklein schuifje, zoals dat sinds dit jaar ook op de Spectre-notebooks prijkt. Door het schakelaartje om te zetten, wordt de stroomvoorziening naar de webcam uitgezet. Prettig voor wie zich zorgen maakt om zijn privacy.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de Envy x360 13 (2019) neemt logischerwijs bijna de hele breedte van de behuizing in. Een apart numpad is er niet; wel is er een kolom extra navigatietoetsen aan de rechterzijkant, waarmee dit toetsenbord net als bij de 13 inch Spectre-laptops een zogenoemde '75%-layout' heeft. De verticale cursortoetsen zijn uitgevoerd op gehalveerde hoogte, wat ze wat lastig in het gebruik kan maken. Ook de rij functietoetsen is maar half zo hoog als de rest van de knoppen, zoals we wel vaker zien. Door de nogal forse letters op de toetsen schijnt witte ledverlichting, waarvan je de helderheid in twee stappen kunt aanpassen. De toetsen 'Caps Lock' en 'Volume (F6)' hebben nog een extra ledje in de hoek, dat laat zien of de aangegeven functie is ingeschakeld.

Ondanks het beperkte formaat van de laptop is er voldoende travel aanwezig. De feedback van het toetsenbord is zoals gebruikelijk voor HP wat aan de lichte kant, maar wel is het actuatiepunt duidelijk te voelen. De behuizing is stevig genoeg om te voorkomen dat het toetsenbord 'zompig' gaat aanvoelen - dat effect treedt op waneer de bottom out al te flexibel is. Het lawaai tijdens het tikken is gemiddeld, al is de spatiebalk wat lawaaiig. Onder de streep valt er met de Envy x360 13 (2019) prima te werken. Het toetsenbord is duidelijk een klasse beter dan dat van de gemiddelde instaplaptop, zo lang je je over de beperkingen van de kleine formfactor kunt heenzetten.

Het touchpad van de Envy x360 13 (2019) is met 11 x 5,6 cm relatief breed, maar ook vrij smal in de hoogte. Meer ruimte biedt de ruimte tussen toetsenbord en de voorkant van de behuizing simpelweg niet, mede doordat HP tussen toetsenbord en scherm een vrij brede luidsprekerbalk heeft geplaatst. (Waar sommige laptopfabrikanten een dergelijk rooster vooral voor de sier plaatsen, en de speakers vervolgens stiekem ergens anders in de behuizing wegstoppen, zitten bij de Envy x360 13 (2019) daadwerkelijk twee van de vier luidsprekers achter de grille met 'Bang&Olufsen'-markering).

Waar we van HP regelmatig ook in dit segment laptops tegenkwamen zonder Precision Touchpad, is de fabrikant dit jaar tot inkeer gekomen. Ook de Envy x360 13 (2019) beschikt over nu over een dergelijk exemplaar, waaraan Microsoft aanvullende eisen stelt voor wat betreft precisie en registratie van multitouch-gebaren en de driverondersteuning levert. Dat wil niet zeggen dat er nu niks meer te verbeteren valt: de afwerking van het oppervlak is net wat stroever dan bij veel andere luxe notebooks die we zijn tegengekomen. Tevens had de bevestiging van het oppervlak op de onderliggende muisknoppen nog wat directer mogen zijn; voor het bereiken van de eigenlijke klik zit bij ons testmodel een klein beetje speling.

Een powerknop maakt geen deel uit van het toetsenbord, maar zit zoals gezegd aan de zijkant van de machine. Dat is wel prettig, gezien de convertible-eigenschappen van het apparaat. Het dunne knopje heeft een geïntegreerde powerled. Rechts voor het toetsenbord zit bij de Envy x360 13 (2019) tot slot de ingebouwde vingerafdruklezer met een oppervlak van ongeveer 1,1 bij 1,1 centimeter, die prima functioneert. De Envy x360 13-ag0590nd van vorig jaar had geen vingerafdruklezer, maar een infraroodcamera voor gezichtsherkenning. Beide ontgrendelmethoden hebben hun eigen voor- en nadelen; voordeel van de gezichtsherkenning was wel, dat hij ook goed werkt in de tablet- of tentmodi. Bij de Envy x360 13 (2019) tast je in dat geval achter of onder het apparaat, op zoek naar de scanner.

Beeldscherm

De Envy x360 13 (2019) beschikt zoals de naam al zegt over een 13,3 inch lcd met in ieder geval 1920 x 1080 beeldpunten. Het hoge aantal pixels per inch (166, om precies te zijn) maakt het beeld lekker scherp. Logischerwijs gaat het bij deze convertible om een aanraakscherm, verstopt achter een laag Gorilla Glass NBT (de versie van het verstevigde glas bedoeld voor convertible notebooks zoals dit model). Over ondersteuning voor peninvoer lijkt het paneel helaas niet te beschikken. Met een convertible was dat een praktische toevoeging geweest; bij HP moet je daarvoor tegenwoordig bij een Spectre-model zijn.

'Sure View' voor extra privacy

Hoewel resolutie, diagonaal en aanraakgevoelige eigenschappen gelijk zijn, hebben onze twee testmodellen van de HP Envy x360 13 (2019) wel degelijk heel verschillende panelen, zoals zo meteen ook zal blijken uit de testresultaten. Het luxe model van 1079 euro, de Envy x360 13-ar0350nd, heeft een speciaal 'Sure View'-paneel meegekregen, geleverd door fabrikant InfoVision. Met deze techniek tover je je beeldscherm met één druk op de knop om in een 'privacyscherm'. De kijkhoeken van het paneel verminderen zodanig, dat zijdelings afkijken schier onmogelijk wordt. Bij de 'Sure View' panelen werkt dat niet door een apart laagje folie (een manier om ieder standaard laptopscherm tegen pottenkijkers aan te passen), maar door de vloeibare kristallen in de lcd op een bepaalde manier te draaien. Daardoor schakel je het net zo snel weer uit.

Sure View zat eerder op de luxe zakelijke Elitebook-modellen van HP, maar de fabrikant heeft het ook naar de Spectre- en Envy-series voor consumenten gebracht. De Envy-notebooks beschikken net als de Spectre-serie nog wel over een iets oudere versie van de techniek: een tweedegeneratie Sure View-paneel, waar nieuwe Elitebooks inmiddels met een derdegeneratie Sure View scherm worden uitgerust. De nieuwste versie van de techniek beschikt over wat praktische verbeteringen - zo is de maximale helderheid nog wat hoger en het energieverbruik van het scherm juist lager.

Hoewel ook de tweede generatie van Sure View uitgeschakeld in theorie geen invloed zou moeten hebben op de beeldkwaliteit, is de praktijk toch iets anders. Zo vallen de kijkhoeken ook met Sure View uitgeschakeld een stuk minder uit dan op een normaal ips-scherm. Er treden onder een hoek geen grote kleurverschuivingen op, zoals bij een tn-scherm, maar wel neemt de helderheid sterk af, vooral als je er schuin van boven of schuin van onder in kijkt. Dat is ook al zichtbaar wanneer je recht voor het scherm zit, bijvoorbeeld bij browsen over het web. De boven- en onderkant van witte pagina's lijken een stuk donkerder dan het deel in het midden, wanneer je recht voor het scherm zit. Tevens is er zeker op grote egale vlakken een zichtbaar patroon te zien. Dat lijkt een beetje op het glinsterende patroon dat je terugziet op sommige oudere ips-schermen met een matte coating. Het scherm van de Envy x360 13 is zoals gezegd echter afgewerkt met een glasplaat. Positieve eigenschap van het Sure View scherm is dan weer de hoge refreshrate: net als de Elitebooks met Sure View die we eerder bekeken toont dit scherm 120 beelden per seconde. Dat zie je normaal gesproken alleen op gaming laptops en maakt bewegingen en animaties zichtbaar vloeiender.

Mocht je de nadelen aan het Sure View een bezwaar vinden, dan kun je de Envy x360 13 (2019) ook bestellen met een 'normaal' ips-paneel. Het model van 899 euro, de Envy x360 13-ar0150nd, is een voorbeeld: die beschikt over een exemplaar zonder speciale privacyeigenschappen afkomstig van AUO. De maximale refreshrate bedraagt de standaard 60 Hz.

Testresultaten helderheid, kleuren en contrast

We hebben de schermen van de twee Envy x360 13 (2019) testmodellen zoals gebruikelijk nagemeten middels een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de Portrait Displays CALman analysesoftware. In onderstaande grafieken herken je het goedkopere model, de Envy x360 13-ar0150nd, aan een rood balkje. De duurdere Envy x360 13-ar0350nd van 1199 euro is voorzien van een paars balkje. De Envy x360 13 van vorig jaar met typenummer 'Envy x360 13-ag0590nd' heeft een grijze balk. De rest van de grafiek bestaat uit concurrerende lichte convertibles en laptops die nu verkrijgbaar zijn en tussen de 600 en 1400 euro kosten.

Voor de nieuwste derdegeneratie Sure View-panelen in sommige laptops belooft HP een enorm hoge maximale helderheid van 1000 cd/m². Ook het Sure View-scherm op basis van iets oudere techniek is op dat vlak al niet misselijk: we meten liefst 660 cd/m². Dat is niet alleen veruit hoger dan bij alle andere notebooks in dit testveld, maar ook meer dan bij de meeste duurdere laptops die we binnenkrijgen - sterker nog, genoeg smartphones die een minder helder scherm hebben. Ondanks het spiegelende paneel hoef je je bij het luxere model dus geen zorgen te maken om de zichtbaarheid van het scherm buiten in het zonnetje. De Envy x360 13-ar0150nd zonder Sure View noteert een maximale helderheid van 365 cd/m², wat eveneens een prima resultaat is.

Uitgezonderd de maximale helderheid is het de goedkopere Envy x360 13-ar0150nd die op de meeste andere testgebieden het voortouw neemt. Zo is het contrast van het gemonteerde paneel bij dit apparaat zeer goed te noemen, zeker voor deze paneeltechniek. Zoals we eerder ook al zagen bij de Spectre x360 13 zonder Sure View (deze oudere laptop is inmiddels in prijs gedaald tot bijna het niveau van de meest luxe Envy in deze bespreking) bedraagt het contrast bijna 2000:1. Ook op het vlak van kleurweergave wint de goedkopere laptop. De gemiddelde kleurafwijking (deltaE2000) bedraagt een minieme 0,6, de gemeten gemiddelde grijsafwijking komt uit op slechts 1,1. Daarmee is het scherm van ons testmodel uit de doos vrijwel perfect gekalibreerd, iets wat zelfs voor een veel duurdere laptop bijzonder is. De gemeten gemiddelde kleur- en grijsafwijkingen van het duurdere Sure View-model vallen iets hoger uit met respectievelijk 2,6 en 1,8; niettemin liggen beide scores nog steeds onder de grens van 3, waarboven een kleurafwijking zichtbaar wordt voor het menselijk oog, en ver onder de grens van 5, die we nog aanhouden als 'voldoende'.

Zoals gebruikelijk kunnen we niet uitsluiten dat er enige variatie tussen verschillende units zit. Ga je nu naar de winkel om een nieuwe Envy x360 13 (2019) aan te schaffen, dan is het goed mogelijk dat dat exemplaar een minder perfecte kleurafstelling vertoont. Niettemin zijn de voortekenen in elk geval gunstig. Zoals ook bleek uit de testresultaten voor wat betreft kleurafwijking, zijn beide schermen in staat om de standaard sRGB-kleurruimte zo goed als volledig af te dekken: het Sure View-paneel voor ongeveer 95 procent, het standaardscherm voor meer dan 99 procent. Zelfs in dit segment - toch zeker niet de absolute bodem van de laptopmarkt - zien we helaas nog maar al te vaak schermen met een kleurbereik van slechts zo'n 60 procent van sRGB, wat zich vertaalt in fletse kleuren en dus hoge gemeten afwijkingen. Het onderste viertal in de grafiek 'DeltaE Kleur' heeft daarvan bijvoorbeeld last. Dat zijn modellen die nu voor gemiddeld 699 tot 899 euro in de winkels liggen.

'Onze' beide Envy x360 13 (2019)-modellen zijn technisch in staat om (vrijwel) alle kleuren te laten zien die je binnen de gebruikelijke sRGB-kleurruimte verwacht. In combinatie met de hoge helderheid en het goede tot uitstekende contrast, nemen ze sowieso een mooie voorsprong op de concurrentie. De uitstekende afstelling waarover zeker het goedkopere model beschikt, is de kers op de taart.

Systeemprestaties

Zoals gezegd hebben alle varianten van de Envy x360 13 (2019) een processor van AMD aan boord, zoals te zien aan de Ryzen- en Vega-stickertjes op de palmsteun. Dat is zeker niet meer iets om je voor te hoeven schamen: vooral de ingebouwde gpu van AMD is behoorlijk snel als je het vergelijkt met het gros van de Intel igpu's.

Hoe zit het met AMD laptop CPU's?

De 3rd gen Ryzen-chips voor mobiele apparaten staan bij AMD bekend onder de codenaam 'Picasso', waar de voorgaande 'Ryzen 2000'-chips voor mobiel gebruik nog binnen de 'Raven Ridge'-reeks vielen. Net als Raven Ridge gaat het bij Picasso feitelijk om 'apu's', waarbij twee of vier processorcores (bij 'Picasso' dus gebaseerd op de vernieuwde 'Zen+'-architectuur) vergezeld gaan van een ingebouwde AMD Vega-videochip. Net als bij 'Raven Ridge' heeft AMD ook voor de desktop weer enkele 'Picasso'-apu's in het assortiment, zoals de Ryzen 3200G en Ryzen 3400G.

Laptopfabrikanten hebben ondertussen de keus uit elf verschillende 'Picasso'-apu's, net als bij Intel voorzien van productnamen die eindigen op een 'U' of een 'H'. De U-processors zijn het meest talrijk. Dit negental is zoals bij Intel's tegenhangers het zuinigst, met een instelbare tdp van 12-35 W (standaard 15 W). De twee 'H' processors, nieuw voor 'Picasso', hebben een hoger tdp van 35 W en zijn bestemd voor bijvoorbeeld gaming laptops. Overigens werkt de tdp-waarde bij AMD ietwat anders dan bij Intel: zien we Intels '15-25 W' Core i7-8565U soms doodleuk 44 W verstoken, blijft de AMD-tegenhanger in ieder geval onder de opgegeven tdp-waarde hangen qua verbruik.

De processors in de Ryzen 3000U-serie zijn verder opgedeeld in een viertal modelseries (Athlon, Ryzen 3, 5 en 7) die je weer kunt vergelijken met de Intel Celeron/Pentium, Core i3, i5 en i7-reeksen. Tevens zijn er enkele exemplaren met het 'Pro'-voorvoegsel voor zakelijke klanten, die bijvoorbeeld beschikken over extra beveiligingsfeatures. Het onderscheid tussen de 'Athlon' en 'Ryzen 3' chips en de rest wordt gemaakt door een lager aantal rekenkernen (2 in plaats van 4) of, in geval van de Ryzen 3 3300U, de afwezigheid van smt (AMD's alternatief voor Hyperthreading). De Ryzen 5- en 7- chips hebben altijd 4 cores en 8 threads. Microsoft heeft voor zijn nieuwste Surface Laptop 3 15 inch overigens wat speciale 'Surface Edition' Ryzen 3000-chips besteld, die niet zijn opgenomen in bovenstaand overzicht. Deze Ryzen 5 3580U en Ryzen 7 3780U zijn identiek aan de 'normale' Ryzen 5 3500U en Ryzen 7 3700U, met uitzondering van een iets krachtiger gpu (respectievelijk een Vega 9 en Vega 11-chip, zoals de naam al zegt voorzien van één extra compute unit ten opzichte van de standaard gemonteerde Vega 8 en Vega 10-varianten).

Het 'instapmodel' in de Envy x360 13 (2019)-reeks, de Envy x360 13-ar0150nd, is zoals gezegd voorzien van de Ryzen 5 3500U-cpu. De duurdere en eveneens geteste Envy x360 13-ar0350nd beschikt over de Ryzen 7 3700U, de meest krachtige mobiele chip die AMD nu te bieden heeft (met uitzondering van de Ryzen 7 3700H, die echter veel meer stroom verbruikt). Bij het duurdere apparaat wordt de snellere chip bijgestaan door dubbel zoveel werkgeheugen; ook bij het goedkopere model met 8 GB ram heeft HP er gelukkig aan gedacht dat in dual-channel opstelling te plaatsen, wat ervoor zorgt dat het geheugen sneller kan worden aangesproken. Vooral door het gebrek aan eigen videogeheugen is dat maar goed ook.

Testresultaten: Systeemprestaties

Hoog tijd voor een reeks benchmarks om te kijken hoe de beide processors in de praktijk presteren. In onderstaande grafieken herken je het goedkopere model, de Envy x360 13-ar0150nd, aan een rood balkje. De duurdere Envy x360 13-ar0350nd van 1199 euro is voorzien van een paars balkje. De Envy x360 13 van vorig jaar met typenummer 'Envy x360 13-ag0590nd' heeft een grijze balk. De rest van de grafiek bestaat uit concurrerende lichte convertibles en laptops die nu verkrijgbaar zijn en tussen de 600 en 1400 euro kosten.

De synthetische benchmark Cinebench R15 geeft een indruk van de ruwe prestaties van de cpu. Belasten we één rekenkern, dan is te zien dat de twee Envy's met AMD nog wat toegeven op Intel-gebaseerde concurrentie, over het algemeen voorzien van een Core i5-8250U of -8265U - nog niet eens de snelste uit Intels assortiment. De enige systemen die hier lager scoren, de Acer Swift 7 en de Medion Akoya S4401, zijn respectievelijk voorzien van een ultrazuinige cpu uit de Y-serie, en een oude zevendegeneratie Kaby Lake-processor.

Belasten we alle cores, dan doen de twee Envy x360 13-laptops het erg goed. De scores van 649 en 660 punten zijn vergelijkbaar met die van een goed afgestelde Core i7-laptop - de concurrentie heeft echter een Core i5 in het vooronder. Zoals we ook al konden constateren bij de review van de Lenovo Ideapad L340-15API, krijg je met de 'Ryzen 7'-processor dus daadwerkelijk Core i7-achtige prestaties. Opvallend is wel het kleine verschil tussen 'Ryzen 5' en 'Ryzen 7'-series. Mogelijk kan Ryzen in deze dunne formfactor simpelweg niet veel beter presteren, ook als je 'm wat hoger klokt. In ieder geval zijn de prestaties een procent of tien beter dan bij het model van vorig jaar.

Bij het uitvoeren van de PCMark 8 v2 benchmarks, die een meer realistische praktijksituatie simuleren, scoren beide laptops in de meer veeleisende 'Home' en 'Creative'-tests in de top van het testveld.

Testresultaten: Grafische prestaties

Traditioneel zijn systemen met AMD-apu sterk in het voordeel als het op de ingebouwde videokaart aankomt. Intel leverde de afgelopen jaren immers steevast enkel de trage en verouderde (U)HD Graphics-chip als onderdeel van zijn processors. Met de nieuwe tiendegeneratie Intel 'Ice Lake'-processors komt daar verandering in, maar daarvan is dit testveld nog niet voorzien.

In de 3DMark Fire Strike-benchmark behaalt de nieuwe Ryzen 5 3500U zo'n 1600 punten, vergelijkbaar met het model van vorig jaar. Aan de configuratie van de videochip is immers niet gesleuteld. Het model met Ryzen 7 3700U ontbreekt in bovenstaande grafiek; ten tijde van het benchmarken behaalde het systeem een vreemd lage score van 1414 punten, wat gelet op de configuratie niet lijkt te kloppen. Na een hertest op basis van een nieuwere Windows-versie komen we tot een score van 1953 punten, wat meer in lijn ligt met het resultaat van de eerder geteste Lenovo Ideapad L340-15API met Ryzen 7 3700U (die scoorde in deze test 1813 punten).

Uit de benchmark blijkt concreet dat de Ryzen-chips op grafisch gebied ongeveer anderhalf tot tweemaal zo goed scoren als de gemiddelde laptop met enkel Intel HD Graphics 620-igpu. Een losse videochip als de Nvidia Geforce MX150/250 - is al snel krachtiger, zoals te zien aan de score van de Acer Switch 7. Zelfs die chip, een van de simpelste uit Nvidia's lineup, vind je in dit soort apparaten in deze prijsklasse echter niet vaak terug. Daarmee is het aantrekkelijk dat de AMD-processor in de Envy x360 13 al over zo'n relatief potente gpu beschikt. Verwacht er geen wonderen van - simpele spelletjes op lagere instellingen zijn misschien te doen, maar vloeiende framerates in recente 3D-games zijn nog altijd een brug te ver.

Testresultaten: Wifi-prestaties

Naast goede systeemprestaties is snelle Wifi een belangrijk onderdeel van een goede laptop. HP heeft bij de Envy x360 13-serie dit jaar gekozen voor een oplossing van Realtek, voluit genaamd 'RTL8822BE'. Het gaat om een relatief capabele module geschikt voor dual-band, dual-stream ac-Wifi en Bluetooth 4.2.

Uit de meetresultaten blijkt de netwerkvoorziening van de Envy x360 13-serie prima voor elkaar. Zeker op 5 GHz worden er goede doorvoersnelheden genoteerd; op 2.4 GHz zijn de scores wat meer wisselend, maar nog altijd goed voor een plek aan de bovenkant van het testveld. Dit in tegenstelling tot de voorganger van 2018, die op 2,4 GHz nogal tegenvallend presteerde.

Opslag en uitbreiden

De prijzen voor snelle flashopslag zijn het afgelopen jaar weer gedaald en daardoor kan HP ook de goedkopere versies van de Envy x360 13-serie nu uitrusten met een 512 GB nvme-ssd. Eerder bevatte het 'basismodel' in de reeks een 256 GB-exemplaar. De voorganger van de duurdere Envy x360 13-ar-0350nd had wel al een 512 GB ssd. HP lijkt ssd's van verschillende merken en types toe te passen voor de Envy x360 13 (2019): in het goedkopere model vinden we een SK Hynix BC501-ssd, het duurdere model heeft een Western Digital PC SN520-module. De allersnelste exemplaren zijn dat niet, zoals je al kunt vermoeden aan de hand van het feit dat ze gebruikmaken van twee van de vier mogelijke pcie-lanes.

Beide ssd's leveren een gemeten bandbreedte van om en nabij precies 300 MB/s. Dat is zelfs in dit testveld hooguit een gemiddelde score, en minder dan bij het model van vorig jaar. Aan de andere kant zul je als eindgebruiker in praktijk eerder de capaciteit dan de snelheid van het opslagapparaat gaan opmerken bij ssd's zoals deze. In dat opzicht onderscheidt de Envy x360 13 (2019) zich positief, zeker het goedkopere model van 899 euro. In het testveld dat in de grafieken bij dit artikel aan de orde komt, beschikken de meeste andere laptops nog over een 256 GB ssd.

Uitbreiden en upgraden

Het Envy-duo laat zich openen door de bodemplaat te verwijderen, waarvoor een Torx-schroevendraaier noodzakelijk is. Wanneer je toegang hebt tot het binnenwerk, wordt duidelijk dat je de ssd, netwerkvoorziening en accu relatief gemakkelijk kunt uitnemen en vervangen. Dat geldt helaas niet voor het werkgeheugen, dat net als vorig jaar zit vastgesoldeerd op het moederbord, waardoor je er nadien niks meer aan kunt toevoegen. Dat is vooral jammer bij het goedkopere model. De duurdere Envy x360 13-ar0350nd is al voorzien van 16 GB ram en daarmee zijn de meeste gebruikers de komende jaren ruimschoots voorzien.

Accuduur en koeling

Zoals aan de orde kwam bij het onderdeel 'Behuizing', heeft HP de capaciteit van de accu van de Envy x360 13-serie dit jaar iets opgeschroefd: het 50 Wh-exemplaar van vorig jaar is vervangen voor een 52 Wh-accu in de HP Envy x360 13-ar0150nd, en een 55 Wh-accu in de duurdere HP Envy x360 13-ar0350nd. Voor een apparaat in deze klasse een licht bovengemiddelde capaciteit. Heel veel groter dan 60 Wh wordt het in het genoemde testveld bijvoorbeeld niet, terwijl er wel een aantal convertibles en laptops zijn met een beduidend kleinere accu van 35 tot 40 Wh (veelal de apparaten die erg licht moeten zijn).

We meten de accuprestaties van laptops altijd met het scherm op een vaste helderheid van 180 cd/m², dit om de scores tussen verschillende machines vergelijkbaar te houden. In onze Browsetest, een simulatie van licht gebruik, doet de goedkopere Envy x360 13-ar0150nd het erg goed. Pas na 11 uur en 12 minuten gaat het scherm op zwart, langer dan op één na alle andere laptops in de vergelijking. Het duurdere model doet het duidelijk minder goed: we noteren hier een looptijd van 7 uur en 23 minuten. Wellicht is het Sure View-scherm daaraan deels debet, want het Spectre-model van dit jaar met Sure View noteerde ook een kortere looptijd dan het model in deze grafiek zonder privacyscherm.

Ook in de PCMark Creative-accutest, waarmee we zwaar gebruik simuleren, scoort de Envy x360 13-ar0150nd beter dan het model met de snellere Ryzen 7-chip. Dat is ook niet gek, gezien die wat hoger is geklokt. Het verschil bedraagt bijna een uur, waarbij het goedkopere model zo'n vijfenhalf uur meegaat op één acculading. Beide modellen staan niettemin helemaal bovenaan in het rijtje, op voorsprong van de Intel-concurrentie. Kijkend naar de resulterende eindscore in PCMark Creative blijkt wel weer, dat de AMD-apparaten vrij sterk inhouden op de accu. Dat blijft ook met de derdegeneratie Ryzen-cpu's een aandachtspunt, al wordt dat deze generatie tenminste wel gekoppeld aan een daadwerkelijk langere looptijd. (De Envy van vorig jaar met Ryzen 2000-chip deed hetzelfde, maar ging desondanks niet bijster lang mee).

De accu van de Envy mag ook wat groter zijn dan de meeste concurrenten, waardoor de hoge score misschien niet helemaal te danken is aan de verbeterde Ryzen-cpu. Hoe dan ook is de verbetering ten opzichte van vorig jaar aanmerkelijk. Je hoeft het AMD-alternatief niet meer te laten staan uit angst voor een korte accuduur.

Is de accu van de Envy x360 13 (2019) leeg, dan kun je hem weer opladen middels de meegeleverde adapter met relatief bescheiden afmetingen van 9,9 x 5,4 x 2,2 cm. Het zwarte blok met modieus afgeronde hoeken, glimmend plastic accent en vast bevestigde voedingsstekker richting de laptop levert maximaal 65 W.

Koeling

De Envy x360 13 (2019) heeft nog steeds hetzelfde koelsysteem als vorig jaar: een enkele, zijdelings geplaatste ventilator, verbonden met de Ryzen-chip via een enkele heatpipe. De fan blaast de hete lucht uit via het ventilatierooster aan de linkerkant. Dat is weinig ideaal als je een losse muis aan die kant van het systeem gebruikt, want dan wordt je hand continu opgewarmd.

Net zoals veel andere laptops anno 2019 is de Envy x360 13 (2019) bij weinig belasting nagenoeg onhoorbaar; zet je het systeem aan het werk, dan schakelt de fan zichzelf in. De snelheid wordt vloeiend bijgeregeld, dus van voortdurend irritant merkbare overgangen tussen verschillende ventilatorstanden is geen sprake. Vervelende hoogfrequente bijgeluiden blijven je bovendien bespaard. Wel geleidt de aluminium behuizing de hitte van het systeem behoorlijk goed, waardoor het geheel na een poosje aardig opwarmt - zelfs de palmsteun. Rond het midden van het toetsenbord meten we nadat het systeem zo een poosje aan het werk heeft gestaan, een temperatuur van 46 graden. Onderop wordt de behuizing zelfs 50 graden rondom het ventilatierooster - toch iets aan de warme kant voor een prettig gebruik op schoot.

Conclusie

De Envy-reeks mag tegenwoordig wat minder luxe en speciaal zijn dan hij ooit was: toch nemen de laptops nog steeds een solide positie in in het 'premium'-segment - net een stapje hoger dan de modellen van 500 tot 700 euro, die door de meeste mensen worden gekocht. Het systeem onderscheidt zich van die modellen met een luxere behuizing van metaal, voorzien van fraaie dunne afmetingen, een lekker licht gewicht en - niet te vergeten - het 'x360'-scharnier en touchscreen, dat deze machine net even veelzijdiger maakt. Ook de verdere configuratie is voor elkaar, waarbij HP voor deze systemen de interessante keuze heeft gemaakt om voor AMD te gaan.

Vorig jaar konden we al constateren dat een AMD-processor nu een prima keuze was, voor wie graag een vlotte laptop wilde. De accuduur van de met een tweedegeneratie mobiele Ryzen-chip uitgeruste Envy viel echter behoorlijk tegen. Dat is met het model van dit jaar, voorzien van 3rd gen Ryzen-processor, een stuk verbeterd. Vooral het 'basismodel' dat we voor dit artikel hebben bekeken, voluit luisterend naar de naam 'Envy x360 13-ar0150nd', noteert looptijden die prima afsteken bij de concurrentie. Hoewel de derdegeneratie Ryzen-cpu's niet alle zwakkere punten oplost die de reeks nog heeft, zoals de minder goede singlecore-prestaties en de nogal fors teruglopende prestaties zonder de stekker, kun je het AMD-model nu zonder stevige kanttekeningen overwegen.

Ook in andere opzichten zijn we best enthousiast over de HP Envy x360 13 (2019). Naast de behuizing zijn toetsenbord en werkomgeving prima voor elkaar, het ingebouwde scherm is duidelijk een klasse beter dan de gemiddelde middenklasse-laptop, en de geheugenconfiguratie is gelet op het prijspunt royaal. Zeker het goedkopere 'ar0150'-model van 899 euro is interessant. Hoewel je met de duurdere 'ar0350' configuratie van 1079 euro over interessante eigenschappen als 'Sure View' kunt beschikken, is de prijs/prestatieverhouding van het goedkopere model beter. Bovendien levert het paneel zonder Sure View een fraaiere weergave. Daarmee bekronen we specifiek dit model met een Excellent Choice-award.