Google Pixel 4 XL review: perfecte visie op de Pixel-toekomst is imperfect

Google heeft de vierde generatie-Pixel-toestellen aangekondigd. Ik heb van deze generatie de Pixel 4 XL een tijdje mogen gebruiken en mijn ervaringen lees je hier.

Google Pixel 4 en Pixel 4 XL

Google heeft in oktober zijn Google Pixel 4 en Pixel 4 XL aangekondigd. De Pixel-telefoons vertegenwoordigen zoals gewoonlijk de visie van Google op het gebied van Android en dat geldt ook voor deze serie. Google heeft de telefoons namelijk op zowel software- als op hardware-gebied uitgerust met nieuwe snufjes.

Zo heeft Google voor het eerst in de Pixel-geschiedenis een tweede camera op de achterzijde geplaatst en is er Motion Sense, de geavanceerde vorm van gezichtsherkenning via de eigen Soli-chip, aan de telefoons toegevoegd. Pixel-toestellen bevatten naast de Androidversie ook software die uniek is voor deze smartphones. Zo zagen we Google Assistent op de eerste generatie zijn intrede doen. De Pixel 2 introduceerde onder andere Digitaal welzijn en Google Lens. De Pixel 3 beschikt weer over speciale camerafuncties en de Pixel 4 borduurt hierop voort met Super Res Zoom, Dual Exposure en de Astro-modus voor de camera en de nieuwe generatie van de Google Assistent. Verder bevat de Pixel 4 de nieuwe (en geniale) Live Caption-functie en natuurlijk alle nieuwe mogelijkheden van Android 10, de nieuwste Androidversie. Deze softwarefuncties kunnen voor iedereen belangrijk zijn want vaak zien we deze later ook terug op andere (Pixel-)smartphones.

Bij de Pixel 3-serie wilde Google met de verschillende eigen hardware-producten een persoonlijke Google-ervaring voor iedereen aanbieden. Dit alles gebeurt rondom kunstmatige intelligentie die alle Google-apparaten met elkaar verbindt en ze elk afzonderlijk maar ook gezamenlijk slimmer maken. De Pixel 4 en Pixel 4 XL nemen dit stokje over maar daarbij lijkt de focus ietwat vertroebeld te zijn. Waarom dit lijkt, lees je in deze review van de Google Pixel 4 XL (wit) met 6 GB werkgeheugen en 64 GB intern geheugen.

Specificaties Google Pixel 4 XL

Afmetingen: 160,4 x 75,1 x 8,2 mm

Scherm: 6,3-inch QHD+ (3040 x 1440 pixels) P-OLED-scherm (537 ppi / 90Hz)

Processor: Qualcomm Snapdragon 855

RAM: 6 GB werkgeheugen

Opslag: 64 GB / 128 GB niet uitbreidbaar

Selfiecamera: 8 MP met f/2.2

Hoofdcamera: 12,2 MP met f/1.7 met laser-autofocus, 16 MP telelens met f/2.4

Accu: 3.700 mAh

Softwareversie: Android 10

Extra: Motion Sense, draadloos laden, IP68 waterdicht, Active Edge

De Pixel 4 en Pixel 4 XL verschillen ten opzichte van elkaar op een aantal punten. Zo heeft de XL een groter scherm – maar liefst 0,6-inch, een iets hogere QHD+-resolutie, in plaats van Full HD+ en een met 900 mAh grotere accu. Andere details van de toestellen, zoals de hoeveelheid interne opslag en werkgeheugen, de Snapdragon 855-chipset, de 90Hz-verversingsfrequentie van het scherm en de camera’s, zijn op de twee Pixel 4-telefoons gelijk.

Behuizing en design

Zowel de voor- als de achterzijde van de Pixel 4 XL verschillen behoorlijk ten opzichte van de Pixel 3 XL. Google heeft allereerst (en gelukkig) afscheid genomen van de gigantische notch van de Pixel 3 XL en zodoende de dubbele selfiecamera vervangen door een enkel exemplaar. Het scherm van de Pixel 4 loopt dan ook niet meer helemaal door naar boven, want Google grijpt met het weglaten van de notch weer terug naar de schermrand en dat is in de huidige tijd een bijzondere keuze. Veel high-end telefoons zijn de laatste tijd namelijk voorzien van een groot schermoppervlak met een kleine (waterdruppel)notch of inkeping voor de selfiecam of zelfs een uitschuifbare selfiecam. Deze designtrend zien we ook steeds meer in het midden- en budgetsegment.

Google daarentegen laat de Pixel 4 XL lijken op de Pixel 2 XL uit 2017. Althans, dat was mijn eerste gedachte. De Pixel 4 XL heeft wel een kleinere schermrand onderaan maar dat zorgt weer voor asymmetrie. Google zal voor de grote schermrand boven gekozen hebben omdat de reeks sensoren voor het herkennen van de handgebaren allemaal een plekje te geven. Dat is heel nobel, maar knapper wordt de telefoon er niet van.

Zowel de voor- als de achterzijde van de Pixel 4 XL zijn voorzien van Gorilla Glass 5 met rondom een aluminium frame. De herkenbare two-tone achterzijde is er niet meer. De witte en oranje uitvoering hebben een matte 'soft touch'-afwerking en de zwarte een glanzende. De afwerking op de witte Pixel 4 XL heeft geen premium uitstraling zoals die van zijn voorganger en geeft zelfs een plastic gevoel. Vingerafdrukken zie je in ieder geval niet of nauwelijks op de achterkant.

Een opvallende wijziging op de achterzijde is de afwezigheid van de vingerafdrukscanner en natuurlijk de vierkante cameramodule met de extra 16 MP telecamera. Deze cameramodule heeft vaak gezorgd voor de opmerking: "Hé, heb je de nieuwe iPhone?"

Google kiest verder ook niet voor afgeronde schermranden of gradiënt gekleurde behuizingen en zodoende is de term 'function over form' op de Pixel 4 van toepassing, de specificaties zijn belangrijker dan het uiterlijk van de telefoon.

De waterbestendigheid van het vlaggenschip is met IP68 gelijk gebleven waardoor de telefoon gedurende een half uur tot 1,5 meter diep onderwater kan blijven.

De aan/uitknop en volumeknoppen zijn wederom aan de rechterzijde van het toestel te vinden. Het bedienen van deze knoppen voelt goed aan en ze geven een mooi geluid bij indrukken. De simkaartsleuf zit ook weer aan de linker zijkant. De voorkant bevat ditmaal geen twee maar één luidspreker bovenaan. De andere is in de rand onderop de telefoon te vinden. In het onderste deel van het frame is Active Edge, waarin je kunt knijpen om de Google Assistent te activeren, ook weer te vinden.

Sinds de tweede generatie is de 3,5mm koptelefoonaansluiting op de Pixels achterwege gebleven en dat geldt ook voor de vierde generatie. Een adapter van usb-c naar 3,5mm koptelefoonaansluiting wordt dit jaar niet meer meegeleverd en dat geldt ook voor de bedrade Pixel usb-c-oortjes. In de doos zit wel een zogenaamde Quick-Switch-Adapter waarmee je makkelijk gegevens kunt overzetten van je oude telefoon naar je Pixel. Daarnaast zijn er de gebruikelijke boekjes en de sim-tool in de doos te vinden.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Pixel 4 XL krijgt dit keer een even groot 6,3 inch OLED-scherm met dezelfde QHD-resolutie van 3040 bij 1440 pixels als dat van zijn voorganger maar dan wel met een smallere 19:9-beeldverhouding en de 90 Hz verversingssnelheid of refreshrate die voor vlottere animaties moet zorgen dan de 60 Hz-schermen die de meeste gebruikers gewend zijn.

Het scherm beschikt over mooie, heldere kleuren waarbij zwart ook echt zwart is en dat is niet alleen rustiger voor je ogen maar ook beter voor de accu. De kleurweergave kun je op drie verschillenden manieren aanpassen, natuurlijk, versterkt en aanpasbaar. Het aanpassen van de helderheid wordt automatisch afgestemd aan je omgeving en activiteiten alleen kan je de helderheid van het scherm van de Pixel 4 net als zijn voorganger niet zo hoog instellen zodat je wel eens moeite kan hebben met het aflezen van het scherm in direct zonlicht.

Er is ook nog Ambient EQ, bekend van de Google Nest Hub. Ambient EQ is een tool die de kleurtemperatuur en de helderheid van je scherm automatisch aanpast. De functie maakt namelijk gebruik van de sensor boven op je apparaat om de helderheid en de kleurtemperatuur van je scherm aan te passen aan de omgeving. In de praktijk heb ik hier, net als bij de Nest Hub, weinig van gemerkt.

Het 90 Hz-scherm, waar OnePlus zo'n fan van is, is één van de speerpunten van de Google Pixel 4 en Pixel 4 XL. Een scherm met een dergelijke hoge verversingssnelheid wordt 90 keer per seconde ververst en toont hierdoor mooiere animaties, onder andere bij het spelen van games. Helaas is gebleken dat de Pixel 4 deze hoge verversingssnelheid niet in alle gevallen gebruikt. Zo wordt de verversingssnelheid naar het 60 Hz verlaagd als de schermhelderheid lager is dan 75%. OnePlus doet dit bij de OnePlus 7T en de 7T Pro in ieder geval niet.

De beveiligingsupdate van november heeft dit probleem verholpen. Het soepele scherm wordt nu vaker ingeschakeld maar alleen op de momenten dat dan nodig is. Hiermee wil Google de accuduur besparen. Helaas kun je de wisseling van de wacht wel zien en dat is niet zo fijn. Wil je continu van het 90 Hz-scherm genieten? Dan kun je dit in de ontwikkelaarsopties forceren. Ga hiervoor naar de instellingen van je telefoon > Systeem> Over de telefoon. Daarna druk je zeven keer ‘Build-nummer’ aan en je bent ontwikkelaar. Wil je het 90 Hz-scherm juist uitschakelen? Ga dan naar de instellingen > Scherm > Vloeiende weergave om de functie uit te zetten.

Prestaties

Google heeft de telefoon voorzien van een 2,84 GHz Qualcomm Snapdragon 855 en stapt met de Pixel 4 eindelijk van de 4 GB RAM af. De telefoon heeft 6 GB werkgeheugen en er is keuze uit een 64 GB- en een 128 GB-uitvoering. Voor wat betreft werkgeheugen zit Google op het niveau van de meeste topmodellen en met 6 GB kun je nu eenmaal mer apps in het geheugen houden dan met 4 GB.

Google is niet echt scheutig de opslagmogelijkheden. Er is een 64 GB- en een 128 GB-uitvoering en er zit ook nog eens 100 euro verschil tussenbeide. De onbeperkte Google Foto's-opslag in originele kwaliteit is niet meer aanwezig op de Pixel 4 dus zul je mogelijk genoodzaakt zijn een betaald Google One-abonnement af te sluiten als het opslaggeheugen vol is. Ja kan het geheugen namelijk ook niet uitbreiden met een microSD-kaartje.

Google voert dus nog altijd niet de boventoon op het gebied van geheugen en dat geldt ook voor her gebrek aan ondersteuning voor het snellere UFS 3.0-opslag. De Pixel 4 beschikt nog over UFS 2.1-opslag en dat is in de praktijk vooral merkbaar als je een andere telefoon gebruikt die daar wel over beschikt zoals de OnePlus 7T Pro of de Samsung Galaxy Note 10-serie. Vergeleken bij het tragere emmc 5.1-geheugen van de Pixel 3a is de Pixel 4 daarentegen weer een stuk sneller.

Ondertussen heb ik in de reviewperiode meerdere games gespeeld, zowel grafisch zware games, als eenvoudige puzzelgames. In beide gevallen heb ik zonder haperingen en andere problemen deze games kunnen spelen. Op dit gebied scoort de Pixel 4 XL even goed als zijn voorganger. Op het gebied van multitasking en alledaagse handelingen verloopt alles ook vlotjes, zoals het hoort.

Ik wil ook de trilmotor aanstippen. Bij de eerste dagen met het toestel viel deze meteen op. Hij is net als zijn voorgangers wat sterker afgesteld en dat is prettig. Via Instellingen > Toegankelijkheid > Sterkte voor trilling en haptische feedback is ook te zien dat de trilling standaard is ingesteld op 'hoog'. Je kunt dat hier meteen aanpassen om de feedback wat subtieler af te stellen. Het uitschakelen van de haptische feedback voor tikken et cetera kun je uitzetten via Instellingen > Geluid > Aanraaktrilling.

Accuduur

De Pixel 4 XL heeft een grotere 3700 mAh-accu vergeleken met de 3430 mAh van de Pixel 3 XL. De telefoon biedt ook weer ondersteuning voor draadloos opladen via de de qi-standaard en USB-PD voor de 18 watt-snellader, die dezelfde is als bij zijn voorganger. Draadloos laden is ook mogelijk. Dit kan met 10 W via een Pixel Stand, terwijl de laders van alle andere fabrikanten de Pixel 4 (XL) met maximaal 5 W laden. Vergeleken met andere telefoons is deze snelheid niet zo bijzonder en dat is jammer want de accu gaat zeker geen volledige dag mee.

De Pixel 3 XL moest vaak rond 18.00 à 19.00 uur aan de stroom om de accu weer bij te laden. Bij de Pixel 4 XL is dat vaak tussen 20.00 à 21.00 uur. De telefoon behaalt dus nog steeds geen volledige dag op één acculading en moet dus voor het slapen gaan weer bijgeladen worden. Omdat de accuduur bij de vorige modellen ook al niet zo goed was, vind ik het jammer dat Google op dit vlak niet beter zijn best gedaan heeft. Voor het bedrag dat je voor de telefoon neertelt mag je namelijk veel meer van de accu verwachten.

Om de accuduur te testen maken we de vergelijking met andere toestellen via de app AccuBattery. Volgens de berekeningen van die app kan de telefoon 7 uur en 21 minuten lang actief gebruikt worden. Als het scherm inactief is, houdt hij het 27 uur en 55 minuten vol. Een gecombineerde score van die twee is goed voor 15 uur en 9 minuten. De Pixel 4 blinkt hierin niet uit en staat voor wat betreft actieve gebruikstijd gelijk met de LG G8s ThinQ en de Pixel 3a.

Geavanceerde gezichtsherkenning en handgebaren

Google maakte voor de lancering al bekend dat de Pixel 4 een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning zou krijgen wat de fysieke vingerafdrukscanner overbodig zou maken. De Pixel 4-serie heeft namelijk sensoren waarmee gezichten en handgebaren herkend kunnen worden. Eén van de sensoren is voorzien van Soli-techniek die ingezet voor zowel de geavanceerde gezichtsherkenning als de gebarenherkenning.

Googles gezichtsherkenning gebruikt het principe dat we al kennen van de iPhone X. De zogenaamde flood illuminator of infraroodbelichter stelt de contouren van je gezicht vast, terwijl de het op twee punten ietsje anders. Google gebruikt namelijk twee infraroodscanners in plaats van één, en daarnaast gebruikt het zijn eigen Soli-chip. Deze radar-chip kan nauwkeurig beweging detecteren door middel van radargolven.

De geavanceerde gezichtsherkenning werkt uitstekend bij voldoende daglicht. 's Avonds ging tijdens de eerste dagen gebruik de herkenning snel achteruit en moest ik uitwijken naar de pincode. Na verloop van tijd werd de ontgrendeling beter en nu kan ik de telefoon 's nachts, bij enkel maanlicht, gewoon ontgrendelen met mijn gezicht. Dit kan zowel met als zonder bril, terwijl ik mijn gezicht zonder bril geregistreerd heb. De functie werkt bij mij alleen niet als ik in bed lig en een bedlampje aan heb. Je kan met de gezichtsherkenning ook apps beveiligen en vele ontwikkelaars bieden al ondersteuning voor de gezichtsherkenning van de Pixel 4. Veel banken-apps werken nog aan ondersteuning.

De geavanceerde gezichtsherkenning werkt ook onder verschillende hoeken werkt, zelfs als de telefoon ondersteboven wordt gehouden. Helaas ook als je ogen gesloten zijn waardoor het dus mogelijk is om de Pixel 4 van iemand anders te ontgrendelen als hij bijvoorbeeld slaapt. Google zou hiervoor nog met een oplossing komen en adviseert degenen die de gezichtsherkenning gebruiken, een tweede vergrendelingsoptie aan te zetten, zoals een pincode of wachtwoord. Dat is wat mij betreft een pleister op de wonde maar voor nu geen juiste oplossing.

De Soli-chip kan met behulp van radargolven tevens hand- en vingerbewegingen op de millimeter nauwkeurig detecteren, en Nederland is één van de landen waar het uitzenden van deze Motion Sense-golven toegelaten is. Met Motion Sense kun je de telefoon bedienen zonder deze aan te raken. Zo kun je wekkers uitzetten, een muzieknummer overslaan of een inkomend telefoongesprek weigeren.

Tot nu werkt Motion Sense alleen met deze drie opties en dat valt mij nogal tegen. Ook de werking ervan is nog niet 100%. Ik moet meerdere malen met mijn hand boven de telefoon bewegen voordat er een muzieknummer wordt overgeslagen. Sommige mensen durven te beweren dat deze manier van bediening het einde van het touchscreen zal betekenen maar ik zet daar nog mijn vraagtekens bij. Voor nu werkt touchscreenbediening nog veel intuïtiever en het zwaaien naar de Pixel in de trein ziet er nog altijd vreemd uit. 

Geluid

De Pixel 4 XL heeft twee speakers: één onderop, terwijl de tweede zich in de rand boven het scherm bevindt. Het geluid is iets minder goed als dat van de voorganger omdat er geen twee naar voren gerichte speakers zijn. Luister je graag muziek via bedrade oortjes, dan zal je dit moeten doen met adapters, er is immers geen 3.5 mm-poort aanwezig. De adapter van usb-c naar 3,5mm koptelefoonaansluiting en de bedrade Pixel usb-c-oortjes zitten zoals aangegeven niet meer in de verpakking. Dat vind ik persoonlijk geen probleem want ik gebruik mijn eigen bluetooth-oortjes maar een ander zou ze wellicht wel missen. Bluetooth 5 is wel aanwezig, evenals het AptX HD-protocol van Qualcomm. Hiermee kun je via een bluetooth-koptelefoon genieten van verbeterde audiokwaliteit.

Camera

De camera is altijd al een belangrijk onderdeel, zo niet het belangrijkste onderdeel, van elke Pixel-telefoon geweest, en Google kiest voor de Pixel 4 en de XL-versie dan ook voor twee camera's aan de achterzijde. Als hoofdcamera maakt Google weer gebruik van een 12,2 MP camerasensor met een iets groter f/1.7-diafragma. Daar is nu een 16 MP telecamera met 2x optische zoom aan toegevoegd. Google kan softwarematig de zoomafstand vergroten zoals het dat al deed met de Pixel 3 die een enkele cameralens had. In combinatie met de telelens kan de Pixel 4 en Pixel 4 XL volgens Google tot 8x zoomen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Beide camerasensors zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie. 

De dubbele selfiecamera is verdwenen en maakt plaats voor een enkele 8 MP selfiecamera die foto's neemt in een brede hoek met daarnaast een Time of Flight-camera die deel uitmaakt van de eerder besproken geavanceerde gezichtsherkenning. De selfiecamera is ook uitgerust met een portretfunctie, een de Nachtzicht-nachtmodus en zelfs een beauty-modus.

De Pixel 4-telefoons kunnen overigens 4K-video opnemen met 30 frames per seconde terwijl de hoge 60 fps wel aanwezig is bij de meeste van zijn concurrenten. Google meldde in een verklaring dat de meerderheid van de gebruikers op 1080p filmt, en wilde hierom energie steken in het verbeteren van deze modus in plaats van een 4K en 60 fps-modus toe te voegen die elke minuut een halve gigabyte aan opslag kan gebruiken. Google geeft dus aan dat de 4K-filmpjes met 60 fps veel opslagruimte innemen maar dat is wat mij betreft geen geldige reden om het niet toe te voegen. Zoals ik eerder aangaf levert Google op de Pixel 4 karige opslagmogelijkheden mee, 128 GB is voor veel fabrikanten al de instap-geheugenvariant.

Neural Core

De Pixel 2 en Pixel 3 beschikten over een smartphonechip met de naam Pixel Visual Core. Deze smartphonechip neemt de HDR-berekeningen op zich en kan ook gebruikt worden door apps van derden. De opvolger van deze chip heet Neural Core en die zit in de Pixel 4. Deze chip moet de taken op het gebied van machine learning nog beter afhandelen en helpt mee met de beeldverwerking van de camera, het uitschrijven van audio-opnamen met de Recorder-app en de nieuwe snellere Google Assistent. Helaas werken de laatste twee niet met de Nederlandse taal maar daarover later meer.

Camera-functies

De camera is het speerpunt van de Pixel 4 XL is voorzien van bestaande functies en een aantal nieuwe mogelijkheden zoals Super Res Zoom, Dual Exposure en de Astro-modus.

Bij Super Res Zoom worden foto's gecombineerd door middel van machine learning om in te kunnen zoomen zonder optische zoom in de camera verwerkt te hebben. Deze functie kennen we van de Pixel 3 maar wordt nu gebruikt in combinatie met de 16 MP telecamera met 2x optische zoom. Google combineert dus software met hardware om de beeldkwaliteit van ingezoomde beelden (tot 8x) te verbeteren. 

Dual Exposure maakt het mogelijk om zelf de belichting van een foto naar wens aan te passen nog voor je op de sluiterknop tikt. Zo kan je handmatige aanpassingen maken bij hevig zonlicht door de schuifschakelaar van de hooglichten omlaag te halen en de schaduwen duidelijker in beeld te brengen. 

De Astro-modus (geïnspireerd door Stephen Hawking) wordt geactiveerd als de Pixel 4 stilligt, of beter nog, als je deze op een statief hebt bevestigd Vervolgens dient de camera op de sterrenhemel te zijn gericht gericht. De Astrologie-modus neemt vervolgens een aantal minuten de tijd, inclusief lange sluitertijd, om een foto te maken van de heldere sterrenhemel. Hieronder vind je een aantal foto's die met deze modus gemaakt zijn. Helaas is er wel sprake van veel lichtvervuiling, zo'n 12 kilometer buiten de stad.

Foto’s

Hieronder vind je een aantal foto's gemaakt in verschillende lichtomstandigheden en op verschillende plekken.

Google laat met de camera's op de Pixel 4 XL wederom zien wat er allemaal mogelijk is met kunstmatige intelligentie en softwarematige beeldverwerking. Nachtzicht zou de de flitser op de smartphone wel eens overbodig kunnen maken. Dual Exposure laat je foto's bewerken nog voordat de foto gemaakt is en maakt fotobewerkings-apps mogelijk weer overbodig.

De manier van combineren van foto's om tot het beste resultaat te komen is onderdeel van 'computational photography', ofwel berekenende fotografie. De techniek zorgt ervoor dat beelden door softwareverwerking verbeterd worden en maakt op de Pixel 4 tevens gebruik van machine learning en de Neural Core-chip. Deze techniek wordt met elke Pixel een stukje beter. Daarnaast verbetert de telelens de kwaliteit van het inzoomen aanzienlijk, al had ik stiekem gehoopt op een groothoeklens (erbij).

Of Google het gaat redden met zijn softwarematige verbeteringen of fotogebied is nog maar de vraag. De concurrentie maakt qua camera's grote stappen op hardwarematig gebied en zou de Pixel-serie zo maar eens voorbij kunnen streven. 

Software

De Pixel 4-serie is voorzien van Android 10, de nieuwe Androidversie die in september is aangekondigd. Een belangrijke nieuwe functie is de nieuwe gesture-navigatie die erg veel lijkt op de navigatie in Apples iOS. Als je naar het startscherm wilt gaan, veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm (vervanging van de home-knop). Om tussen apps te schakelen, veeg je omhoog vanaf de onderkant, houd vast en laat los. Om terug te gaan veeg je vanaf de linkerrand of de rechterrand van het scherm (vervanging van de terug-knop). Vanaf de zijkant (links of rechts) diagonaal naar boven vegen, opent het zijmenu in apps zoals de AW Reader.

In het begin was deze navigatie voor mij totaal niet intuïtief en moest ik er erg aan wennen. Als je bijvoorbeeld vanuit het startscherm naar boven veegt om een recente app te openen, dan veeg je vaak ook tegelijk de appdrawer omhoog. Dit vergt wat oefening en zal niet voor iedereen makkelijk zijn. Toch, na verloop van tijd ben ik eraan gewend en verloopt de bediening via de gestures uitstekend. Er is wel één storend detail, een scherm teruggaan werkt niet als je Gboard geopend hebt. Je zal eerst in dit toetsenbord terug moeten gaan, en daarna kan je pas een scherm terug.

Voor de rest zijn alle nieuwe mogelijkheden van Android 10 op de Pixel 4 te vinden zoals het donkere thema, de nieuwe privacyfuncties, Focus-modus, de indrukwekkende offline ondertiteling via Live ondertiteling en een veel sneller deelmenu. Je kan zelfs de stijl (vorm en kleur) van de icoontjes en het lettertype aanpassen. Andere smartphonefabrikanten hebben deze mogelijkheid allang in hun telefoons ingebouwd. Android liep hier tot Android 10 nog achter. 

Nog een belangrijk detail, Android 10 draait echt als een zonnetje op de Pixel 4 XL. Check hier de Easter Egg in Android 10.

Google Assistent

Op Google I/O 2019 introduceerde Google de nieuwe generatie van de Google Assistent die als eerste bij de Pixel 4-reeks zijn opwachting maakte. De nieuwe Assistent werkt volledig on-device en hij komt daarmee zonder vertragingen. Volgens Google voert hij al zijn taken tot tien keer sneller uit dan wat we gewend zijn van het digitale hulpje. De nieuwe Assistent kan je ook met nog persoonlijkere zaken helpen. Als je over je moeder praat en vraagt hoe het weer is bij haar thuis, dan kan Google je meteen van antwoord voorzien. Helaas werkt deze snelle versie alleen als je de telefoon op English US hebt ingesteld. Hopelijk voorziet Google deze variant snel van meer talen.

Voorgeïnstalleerde apps

Ditmaal zijn er drie nieuwe apps op de Pixel 4 te vinden. Als eerste de slimme Recorder-app, die niet alleen audio voor je opneem maar zo ook voor je uitschrijft. Deze app kan op nog wat punten slimmer worden en komt ook naar andere Pixeltelefoons.

De tweede is de app Persoonlijke veiligheid waarmee je, in het geval van nood, contact kan opnemen met de meldkamer zonder daarbij te hoeven praten. Als je Pixel 4 waarneemt dat je een auto-ongeluk hebt gehad, kunnen de hulpdiensten automatisch worden gebeld en kan je locatie worden gedeeld. Deze functie werkt helaas niet in Nederland. Wat wel werkt is het delen van informatie op het vergrendelscherm, zoals medische informatie en contacten voor noodgevallen.

De app Pixel Tips geeft, zoals de naam al zegt, tips over de functies van de Pixel 4. Verder levert Google de gebruikelijke Google-apps mee maar ook de Rekenmachine-app en de Bestanden-app.

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Google is leading op het gebied van updates en dat is ook één van de redenen om een Pixeltoestel aan te schaffen. Je beschikt dan namelijk als eerste over de nieuwste Androidversies, de nieuwste beveiligingsupdates en ook over nieuwe functies voor de Google Assistent of de camera. De Pixel is niet alleen interessant voor Androidliefhebbers van het eerste uur maar ook voor mensen die van een veilige telefoon gebruik willen maken.

De Pixel 4 en Pixel 4 XL ontvangen tot oktober 2022 gegarandeerde beveiligingsupdates en updates voor nieuwe Android-versies. 

Extra mogelijkheden

Net als bij de Pixel 2 en de Pixel 3 is het frame van de Pixel 4 ook knijpbaar. Zo kun je de Google Assistant snel starten. Je kan ook knijpen om wekkers, timers, meldingen en inkomende oproepen meteen op stil te zetten. Andere apps of acties kun je helaas nog niet aan Active Edge toevoegen. De knijpgevoeligheid kun je via Instellingen > Systeem > Gebaren > Active Edge instellen.

Conclusie

Waar ik zeer tevreden over ben is wederom de camera met zijn vernieuwende softwarematige technieken. Toch hoop ik dat Google met zijn Pixel-camera de concurrentie voorblijft aangezien deze op hardwaregebied grote stappen maken. De stap om te kiezen voor een tweede camera past in ieder geval in deze strijd. Ook het 90 Hz-scherm is prettig in gebruik.

De geavanceerde gezichtsherkenning baarde me in de eerste dagen zorgen maar na verloop van tijd ben ik er zeer tevreden mee. Het werkt in 95% van de gevallen. De werking van Android 10 en nieuwe mogelijkheden zoals gesture-navigatie, Live ondertiteling en de Recorder-app brengen vernieuwende technieken naar de Pixel 4 en draaien als een zonnetje. De mogelijkheden van Motion Sense vind ik nog wel wat te beperkt.

Voor mij is het uiterlijk van de telefoon een grote tegenvaller maar dat is subjectief. Ik zou deze telefoon dan ook niet voor de looks kopen. Daarnaast zijn de opslagvariaties met 64 GB en 128 GB beperkt en dit geheugen kan ook niet uitgebreid worden. Google kiest tevens niet voor de snellere UFS 3.0-opslag en heeft de accuduur op de Pixels nog altijd niet op de rit.

Ik ben Google Pixel-fan van het eerste Nexus-uur maar voor het eerst bekruipt me het gevoel dat de Pixel 4 teleurstelt. De Google Pixel 3 XL schoof hardware naar de achtergrond en de Pixel 4 XL geeft me het gevoel dat Googles perfecte visie op de Pixel zeker niet perfect is en daar past een prijs van 899 of 999 euro zeker niet bij. De prijs-kwaliteitverhouding van deze telefoon stelt dus teleur en alhoewel het een fijne telefoon is, zal hij zeker niet voor iedereen een goede keuze zijn. Eén voordeel, Google heeft de adviesprijs van de Pixel 4 ten opzichte van de Pixel 3 wel aanzienlijk verlaagd.

Ben je op zoek naar een alternatief voor de Pixel 4 XL. Dit zijn de smartphones die een standaard Android bieden in de vorm van Android One of Android met een heel licht aangepaste schil. De Pixel 3 XL (vanaf 759 euro) komt als eerste in aanmerking als geschikt alternatief aangezien veel van de nieuwe (camera)functies ook naar dit vlaggenschip komen. Daarnaast kun je kiezen voor goedkopere alternatieven zoals de OnePlus 7T (vanaf 599 euro) of de OnePlus 7T Pro (vanaf 773 euro).

Positieve punten

+ Wederom een uitstekende camera met uitstekende nieuwe camera-functies

+ Geavanceerde gezichtsherkenning

+ Vloeiende beelden op het 90 Hz-scherm

+ Standaard Android-ervaring en regelmatige updates

Negatieve punten

- Matige accuduur

- Opslagmogelijkheden beperkt

- Prijs

- Niet officieel verkrijgbaar in de Benelux

Google Pixel 4 XL kopen

De Google Pixel 4 en Pixel 4 XL zijn beschikbaar in de kleuren Clearly White, Just Black en Oh So Orange. Helaas zijn ze net als de andere Pixel-telefoons officieel niet in Nederland en België beschikbaar maar je kan voor de aanschaf wel uitwijken naar de Duitse Google Store of het grijze kanaal. Voor alle verkoopadressen kun je in dit overzichtsartikel terecht.

De Pixel 4 koop je hier met een abonnement en de Pixel 4 XL schaf je hier aan inclusief abonnement.

> Google Pixel 4 (64 GB) - 749 euro

> Google Pixel 4 (128 GB) - 849 euro 

> Google Pixel 4 XL (64 GB) - 899 euro

> Google Pixel 4 XL (128 GB) - 999 euro