Honor 9X review: veel voor weinig, maar niet voor iedereen

De Honor 9X is een budgettoestel met een Nederlandse adviesprijs van 199 euro. Hoe de smartphone presteert qua accu, processor en camera’s lees je in deze Honor 9X review op Android Planet.

Lees de Honor 9X review

De Honor 9X heeft een Europese adviesprijs van 299 euro. In Nederland kun je het toestel echter krijgen voor 199 euro. Dat gaat via zogenaamde flashsales, waarbij elke ronde een beperkt aantal toestellen te krijgen zijn voor deze speciale prijs.

De telefoon komt met een volledig voorkantvullend scherm dankzij een uitschuifbare selfiecamera. Ook zijn er drie camera’s op de achterkant te vinden. Alles over dit toestel lees je in deze review.

Saai design als je niet voor blauw kiest

De Honor 9X is te verkrijgen in het blauw en zwart. Tijdens de presentatie noemde de fabrikant dat één van de speerpunten het vernieuwde design was. Als je kiest voor blauw, dan bevat de achterkant inderdaad een mooie finish. Je ziet de letter x verschijnen als je het toestel wat draait. Wij hebben echter het zwarte model getest en die is redelijk saai te noemen.

Het plastic waaruit het toestel is opgetrokken glimt en is daarmee een vingerafdrukmagneet. De vingerafdrukscanner is op de achterkant geplaatst en ook zie je daar drie camera’s, geplaatst in de linker bovenhoek. De voorkant is wat spannender, door het grote scherm zonder inkeping. De linkerkant is volledig vrij van knoppen. Rechts zijn de aan/uit- en volumeknoppen aanwezig.

Aan de onderkant zijn een enkele speaker, usb-c-poort en koptelefoonaansluiting geplaatst. De bovenkant is voorzien van het slot voor de simkaart/ micro-sd-geheugenkaart en uitschuifbare selfiecamera. Al met al een redelijk standaard design, waarbij de blauwe variant zeker een stukje luxer oogt.

Scherm zonder inkeping

Een feature die zeker als pluspunt benoemd moet worden, is het ‘notchvrije’ scherm. Dat betekent dat er geen inkeping boven is aan de bovenkant. Bij andere toestellen zien we vaak zo’n hapje in het scherm, om de frontcamera in te plaatsen. Die camera zit echter verborgen in het toestel zelf en schuift naar buiten als je deze wil gebruiken.

Het display is een lcd-variant van 6,59 inch met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Die combinatie zorgt ervoor dat alles helder en duidelijk te zien is. Tekst is scherp, afbeeldingen zijn mooi en ook een website of film bekijken is prima te doen met de 9X.

Prima combinatie van hardware

Voor een toestel is deze prijsklasse heeft de Honor 9X opvallend goede hardware. De chipset komt van moederbedrijf Huawei. Deze levert genoeg rekenkracht voor apps zoals Facebook, Netflix of voor een simpele game. Er is 4GB werkgeheugen aanwezig; genoeg om meerdere apps naast elkaar te kunnen gebruiken.

Een ander fijn pluspunt is de 128GB interne opslag, ook nog eens uit te breiden met een micro-sd-geheugenkaartje. In deze prijsklasse is zo’n hoeveelheid geheugen schaars te noemen. Zo kun je nog meer muziek, Netflix-series of bijvoorbeeld foto’s opslaan.

De fysieke vingerafdrukscanner zit op de achterkant, maar is wat mij betreft iets te hoog geplaatst. Daardoor is het gebruik van de scanner net wat minder fijn. Qua snelheid is er echter niks op aan te merken; die is namelijk prima.

Android 9.0 met aanpassingen

Honor levert de 9X met Android 9.0 (Pie) en daar overheen is de EMUI-schil geplaatst. Dat betekent onder andere dat het uiterlijk flink onder handen is genomen. Icoontjes zien er anders uit, je kunt allerlei thema’s instellen en bijvoorbeeld het instellingenmenu is flink aangepast.

De indeling van de menu’s is (inmiddels) wel vrij logisch. Dat is natuurlijk fijn, want er zijn nog steeds Chinese fabrikanten die dit niet goed begrijpen. Toch blijft de software voor mij te druk en aanwezig. Ook zijn er wat apps die ik niet standaard op het toestel zou willen zien. Zo is Booking.com voorgeïnstalleerd, maar ook een ‘app’ om de eigen Honor Store te bezoeken of om meerdere telefoons aan elkaar te koppelen, om zo gezamenlijk muziek af te kunnen spelen.

Het is mogelijk om de smartphone te bedienen via virtuele knoppen aan de onderkant van het scherm, maar navigatie via gebaren is ook mogelijk. Wat een gemis is, is dat deze smartphone niet standaard met Android 10 wordt uitgeleverd. Die update is wel bevestigd door de fabrikant, maar verdere details ontbreken.

Drie camera’s: diepte, groothoek en normaal

Een ander speerpunt wat Honor noemde tijdens de presentatie was het oog voor de camera’s. De frontcamera is een 16 megapixel-exemplaar. De camera maakt niet de allerbeste selfies, maar ze zijn goed genoeg om door te sturen via WhatsApp. De frontcamera komt trouwens iets trager naar buiten dan bij de high-end OnePlus 7T Pro.

Op de achterkant zijn drie camera’s te vinden, waarvan er eentje diepte-informatie opslaat. De tweede camera heeft een 8 megapixel-groothoeklens. Daarmee maak je foto’s met een wijdere hoek. Een leuk gegeven, maar de resolutie is te laag om veel detail vast te leggen.

Wat ook opvalt is de vervorming aan de zijkanten, wat niet te corrigeren valt in de instellingen. De kleuren tussen die twee camera’s verschillen ook wat. Zo zijn die van de groothoeklens een stuk donkerder en liggen die van de normale camera dichter bij de realiteit.

De primaire camera schiet plaatjes van maximaal 48 megapixels. Zo leg je veel detail vast, maar je kunt ook kiezen voor 12 megapixel-foto’s, die weer wat meer detail bevatten. Vier pixels worden daarbij namelijk samengesmolten tot één pixel. Kleuren komen realistisch over, maar over het detail zijn we niet altijd te spreken. Als je wat inzoomt, wordt het al snel minder scherp.

Wat wel mooi is, is dat de cameramodule slechts minimaal uitsteekt. Wel ligt het toestel niet helemaal stabiel op tafel, maar een hoesje om dit te compenseren is niet per se nodig. Filmen kan met de normale camera en groothoeklens en dat is een leuk gegeven.

Verder heeft de camera een nachtmodus en kun je wat spelen met de scherptediepte. Zo wordt een onderwerp of persoon scherp weergegeven, terwijl de achtergrond wazig is. Tot slot zijn functies als panorama, slowmotion en filters aanwezig en kun je handmatig net wat meer instellen in de pro-modus.

Al met al zijn de foto’s van de Honor 9X van niet al te hoge kwaliteit. Om een foto te schieten en direct te delen op social media is het prima. De camera’s zijn veelzijdig, maar niet in elke situatie even bruikbaar. De groothoekcamera is een leuke gimmick, maar de kwaliteit daarvan laat op meerdere vlakken te wensen over.

Accu opladen om de dag

De Honor 9X beschikt over een forse 4000 mAh-accu. Dat is een prima capaciteit, helemaal met de prijs in het achterhoofd. De dag doorkomen is geen enkel probleem en pas de volgende dag opladen is meer standaard dan geluk.

Ook in standby gebruikt het toestel niet al teveel accu en dat is fijn. De lange accuduur heeft niet alleen te maken met de grote batterij. De processor is niet de nieuwste of meest energiezuinige, maar ook geen exemplaar dat veel onnodige stroom slurpt. Opladen gaat via de usb-c-poort aan de onderkant van het toestel. Snelladen is helaas niet van de partij, waardoor het volledig opladen van de 9X zo’n twee uur in beslag neemt.

Conclusie Honor 9X review

De Honor 9X is met zijn adviesprijs van 199 euro een interessante Android-telefoon. Wel is het jammer dat die prijs alleen geldt voor flashsales en beperkte voorraad. Het zwarte model ziet er daarbij wat saai uit. De voorkant met het scherm zonder inkeping is wel een mooi pluspunt. Zo kun je optimaal genieten van een filmpje, website of het bekijken van foto’s. De software is niet voor iedereen weggelegd en doet te veel aanpassingen aan stock-Android.

Qua hardware wordt er voor de prijs een mooie combinatie geboden. De vingerafdrukscanner is wel wat te hoog geplaatst voor fijn gebruik. Qua accu heb je niets te klagen, behalve dat het opladen een stukje sneller had gemogen. Tot slot bieden de camera’s op de achterkant redelijk wat opties. Als je meer geeft om veelzijdigheid dan de beste resultaten is het goed genoeg. Al met al heeft het toestel veel te bieden, maar is het zeker niet voor iedereen de beste keuze.