Adware op je Android-telefoon: voorkomen, herkennen en wissen

Een eindeloze stroom aan advertenties die bijna niet weg te halen is. Zo ziet een met adware besmette Android-app eruit. In dit artikel leggen we alles uit over het herkennen, verwijderen en voorkomen van adware op Android.

Adware op Android: alles wat je moet weten

Iedereen die weleens een zoet ijsje in het gras heeft laten vallen, weet dat de plek binnen de kortste keren bezaait is met mieren. Zo gaat het ook ongeveer bij adware, maar dan ben jij het ijsje en de mieren zijn vervangen door reclames.

Wanneer je toestel met adware, of voluit ‘advertising supported software’, besmet is, krijg je een eindeloze stroom aan (meestal dubieuze) reclames te zien. Vaak zijn deze bijna onmogelijk te sluiten. Hoe vaak je ook op het kruisje tikt: er komt maar geen einde aan de beeldscherm vullende advertenties.

Adware is al zo oud als het internet en een bekend verdienmodel onder makers van dubieuze apps. Door jou zoveel mogelijk advertenties als mogelijk voor te schotelen, worden nog steeds serieuze bedragen verdiend. Adware komt daarom ook op Android voor, het populairste besturingssysteem ter wereld.

Adware is vervelend, maar meestal niet gevaarlijk

Je toestel kan op twee manieren besmet raken. Meestal installeer je de verkeerde versie van een app uit de Play Store, maar ook tijdens het internetten kan het misgaan. Makers van adware-apps spelen meestal geniepig in op de naamsbekendheid van andere, wel legitieme apps. Ze hopen bijvoorbeeld dat je “Adobe Photoshop Editor” installeert in plaats van het echte programma, “Adobe Photoshop Express”.

Ook kun je adware oplopen door een infectie via de browser, zoals Chrome of Firefox. Dankzij een kwetsbaarheid in de techniek kunnen makers van adware een achterdeurtje benutten en advertenties als pop-ups tonen. Hierbij worden continu nieuwe reclames in tabbladen geopend, of krijg je de reclames in het notificatiescherm te zien.

In tegenstelling tot malware en ransomware is adware meestal niet gevaarlijk, maar vooral vervelend. Besmette apps bombarderen je met advertenties die lastig weg te halen zijn, maar echt groot gevaar loop je waarschijnlijk niet. Toch is het zaak om de adware zo snel mogelijk van je Android-toestel te verwijderen.

Hoe kan ik adware verwijderen van mijn Android-telefoon?

Dit kan op twee manieren. De makkelijkste optie is het verwijderen van het de adware besmette app. Wanneer deze app op het thuisscherm van je Android-telefoon staat, houdt je het icoontje lang ingedrukt. Vervolgens veeg je de app naar de rechter bovenkant van het scherm, waar de tekst “Verwijderen” staat. Ook kun je via ‘Instellingen’ > ‘Apps’ de specifieke applicatie opzoeken en wissen.

Krijg je adware in de browser te zien, bijvoorbeeld in de vorm van meldingen in het notificatiescherm? Dan moet je adware verwijderen via de browser-app. Afhankelijk van welke browser je gebruikt kunnen de specifieke aanwijzingen verschillen, maar het komt op de volgende stappen neer:

Open de browser die jij gebruikt, zoals Chrome;

Tik op de drie puntjes rechtsboven en kies ‘Instellingen’;

Selecteer ‘Site-instellingen’ en ga naar ‘Meldingen’, herkenbaar aan het bel-icoontje;

Speur vervolgens naar sites die je niet kent onder het kopje ‘Toegestaan’ en die mogelijk met adware besmet zijn;

Heb je de boosdoener gespot? Tik dan op de site en kies ‘Wissen en opnieuw instellen’ op de vervolgpagina.

Adware voorkomen doe je zo

Google probeert de Play Store zo veilig mogelijk te maken, maar zo nu en dan vliegt er een app met adware onder de radar door. Het is daarom zaak om gezond verstand te gebruiken en op te letten tijdens het downloaden en installeren van applicaties.

Kijk bijvoorbeeld goed wie de aanbieder van de app is en of de naam overeenkomt met de screenshots. Adware-apps voor Android worden vaak (terecht) heel negatief beoordeeld, dus wees huiverig bij applicaties met alleen maar 1- of 2-sterren-recensies.

Deze tips gelden ook op bij het bezoeken van websites: tik niet zomaar op links die je tegenkomt. En als je van plan bent een linkje te volgen, is het verstandig om vooraf het adres te controleren. Dit doe je door het linkje eventjes ingedrukt te houden, waarna je het adres ziet. Volg het linkje alleen wanneer deze overeenkomt met de tekst.

Android-telefoon beveiligen

Wil je meer weten over het beveiligen van je toestel? Check dan onze uitgebreide Android-beveiligingsgids. Hierin wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je je toestel zo veilig mogelijk maakt. Ook hebben we aparte uitlegartikelen over het verwijderen van malware en ransomware, naast adware twee andere veelvoorkomende ‘virussen’ op Android.